Achtergrond

Teken zijn overal, maar hoe voorkom je een tekenbeet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Teken zijn overal, maar hoe voorkom je een tekenbeet?

[AVROTROS] Met de zomerse temperaturen laten we onze kinderen buitenspelen, lopen we een verkoelend rondje door het bos en liggen we op het gras bij het zwembad. Maar we zijn niet bedacht op een klein beestje zo groot als een speldenknop: de teek. En om het eerste misverstand maar uit de wereld te helpen: het is een fabel dat teken uit de boom vallen. De meeste teken verschuilen zich in het gras of de bosjes. Wachtend op een nieuw slachtoffer. Lees snel verder om te weten hoe je teken kunt herkennen en wat je er aan kunt doen.

Ieder jaar krijgt een miljoen Nederlanders een tekenbeet. Naast de beruchte ziekte van Lyme kunnen er ook andere ziekten ontstaan. Daarom stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 2,5 miljoen euro beschikbaar voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Dit centrum moet ervoor zorgen dat de diagnostiek en behandeling van patiënten met de ziekte van Lyme verbetert.

Dierentuin aan bacteriën, virussen en parasieten

Eenvijfde van de teken in Nederland is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Maar wist je dat de helft van alle teken in Nederland zijn besmet met veel meer ziekteverwekkers? Volgens medisch bioloog Hein Sprong is er 'een hele dierentuin aan bacteriën, virussen en parasieten te vinden in teken'. Dit kan zorgen voor heftige chronische griepverschijnselen, hersenvliesontsteking en zenuwaandoeningen. Op de site van tekenradar is te zien waar de meeste teken actief zijn.

In de kaart hieronder zie je het aantal tekenbeten in de periode 2004 t/m 2014.

Hoe herken je een teek?

Een teek is klein, maar 1 tot 3 millimeter. Daardoor zie je een teek niet snel. Als een teek je heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ongeveer zo groot als een erwt. Daarna kan er een rode vlek op je huid ontstaan.

Veel belangrijker: hoe voorkom je een tekenbeet?

Veel beter is het om een tekenbeet te voorkomen. Hieronder geven we je een aantal tips:

Gebruik DEET
Smeer je in met DEET voor je naar buiten gaat. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed voordat je het middel gebruikt. Het kan zijn dat je er huidproblemen van krijgt. Als dat het geval is, kun je DEET ook op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen smeren.

Blijf op de paden
Teken zitten vooral in hoog gras, tussen dode bladeren en in struikgewas. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling wordt de kans op een tekenbeet kleiner.

Draag lichtgekleurde kleding
Bedek je lichaam zoveel mogelijk tijdens het wandelen. Als je lichtgekleurde kleding draagt valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij bijt.

Draag Bugsox
Teken komen vaak via je broekspijp op je huid, het is daarom belangrijk je broek en je voeten te beschermen. Met een speciale Bugsox kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek na een tijdje dood gaat in de sok.

Reageer snel
Zie je een teek zitten? Verwijder hem zo snel mogelijk! Hoe je een teek verwijdert? Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij de ziekte van Lyme overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Trek de teek er in één rechte beweging uit met een puntig pincet of een speciale tekenpen/tekentang.

Ster advertentie
Ster advertentie