Achtergrond

'Gemeenteraadsleden moeten verwoorden wat in de gemeente leeft'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gemeenteraadsleden moeten verwoorden wat in de gemeente leeft'

[KRO-NCRV] Raadsleden worstelen met hun rol. Dat constateert de Raad voor openbaar bestuur. De Raad adviseert de raadsleden dan ook hun tijd anders te verdelen. Dat raadsleden het niet altijd gemakkelijk hebben met hun rol en verantwoordelijkheden was zeker te merken rond de vluchtelingenopvang.Jacques Wallage was fractievoorzitter van de PvdA, Staatssecretaris van Onderwijs en burgemeester van Groningen. Op dit moment is hij voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur. Hij zegt dat gemeenteraadsleden zich vooral moeten richten op wat er in de samenleving leeft en dát op geordende wijze in de Raad inbrengen.

Niet doen
Wat gemeenteraadsleden volgens de Rob vooral niet moeten doen, is voor wethouder of ambtenaar spelen. ‘Zij hebben een toegevoegde waarde, namelijk het geordend binnenbrengen op het gemeentehuis van wat er in de samenleving leeft. Ze moeten niet achter de wethouder of burgemeester aanlopen, maar hun eigen onafhankelijke rol spelen’, aldus Wallage.

Roeptoeter
Wallage vindt dat raadsleden meer de straat op moeten om te inventariseren wat daar leeft, maar ze moeten ook in de gaten houden hoe de gemeente daarop reageert en dat verwoorden naar de burgers. ‘Je moet geen roeptoeter worden. Je moet ook het democratisch gehalte van de gemeenteraad in de gaten houden. Dus kijk ook of de gemeente goed reageert’, zegt Wallage.


15,9 uur
Het rapport van de Raad voor het openbaar bestuur heet ’15,9 uur’ omdat dat de gemiddelde tijd is die een raadslid aan zijn werk in de gemeente besteedt. Volgens Wallage is het goed dat raadsleden daarnaast een andere baan hebben, zodat ze weten wat er in de samenleving gebeurt. Maar in kleine gemeenten mogen raadsleden best beter betaald worden. ‘Het werk van een raadslid is de laatste jaren steeds zwaarder geworden’, zegt Wallage. Daarom dringt de Rob erop aan dat het minister van Binnenlandse Zaken meer investeert in opleiding en training van raadsleden.

Ster advertentie
Ster advertentie