Achtergrond

Waarom Meghan Markle wil bevallen met een doula
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Meghan Markle wil bevallen met een doula

De zwangere hertogin Meghan Markle en haar man prins Harry zouden tijdens de bevalling van hun eerste kind hulp willen inroepen van een doula. Zo'n bevallingscoach wint ook steeds meer terrein in Nederland.

Doula is oud-Grieks voor dienende vrouw en staat zwangere vrouwen en hun partners voor en tijdens de bevalling bij op een niet-medische manier. "Ik ben er om de vrouw door de bevalling heen te loodsen en werk samen met de verloskundige die getraind is op medische aspecten", zegt doula Annelies Mulder in NOS Met het Oog op Morgen.

Vrouwen kloppen om allerlei redenen bij haar aan. Omdat ze nerveus zijn bijvoorbeeld, maar ook omdat omdat ze het gewoon fijner vinden of omdat hun vorige bevalling traumatisch was. "Sommige vrouwen hebben na hun vorige bevalling gezegd dat ze nooit meer zoiets willen doorstaan, maar willen toch een tweede kindje."

Bevallingsplan

Hoe die steun er in de praktijk uit ziet? Mulder maakt met de moeder en eventuele partner een bevallingsplan. Tijdens de bevalling is ze vooral coachend aanwezig. "Dan help ik met ademhaling of geef ik tegendruk. Ik vervang de partner niet, maar verzorg eigenlijk alles eromheen. Zo kan de moeder zich volledig op haar baby richten."

Een bevallingscoach inschakelen kost al gauw zo'n 1200 euro. "Maar steeds meer zorgverzekeraars vergoeden een doula omdat ze er het nut van inzien."

Ook Mulder zelf werd door een doula bijgestaan tijdens haar eigen bevalling. "Ik vond het heel fijn om te weten dat er iemand voor me was die echt bij je blijft."

Ster advertentie
Ster advertentie