Achtergrond
BNNVARA

Lowlands voegt op het laatste moment nog wereldster toe

foto: Septemberfilmfoto: Septemberfilm
  1. Nieuwschevron right
  2. Lowlands voegt op het laatste moment nog wereldster toe

Op het laatste moment voegt Lowlands nog een wereldster toe aan zijn line-up. Sergei Polunin, de beste danser van zijn generatie staat zaterdagnacht voor het eerst op een Nederlands podium, met dank aan televisiemaker Brecht van Hulten. Cultuurredacteur van De Nieuws BV Mark Robinson heeft zelf gedanst en staat alvast vooraan in de rij om deze voorstelling te bezoeken.

"Dans blijft altijd in je lijf zitten"

"Als niemand kijkt, maak ik soms een pirouette richting mijn kop koffie op tafel. Er recht op af lopen is dan even te saai. Ik heb in mijn tienerjaren heel veel uren in de dansstudio doorgebracht. Geen klassiek ballet maar een combinatie van showballet, streetdance en moderne dans. Dat duurde van mijn tiende jaar tot het moment dat ik moest kiezen tussen een verdere carrière in de dans óf een studie in de grote stad. Het werd dat laatste maar nu ik ouder ben weet ik ook dat dans altijd in je lichaam blijft zitten."

"Iedere dansbeweging die ik zie voel ik mijn eigen lijf. Ik hoop dat het nooit gebeurt, maar mocht ik ooit verlamd raken, zet mij dan alsjeblieft wekelijks in het publiek van een dansvoorstelling. Bij iedere spagaat voel ik mijn eigen pezen rekken, bij elke sprong hang ik zelf ook even in de lucht. Naast de grenzeloze bewegingsvrijheid van dansers voel ik mij tijdens zo’n voorstelling net zo gewichtsloos en ijzersterk als zij."

Gewichtsloze danser

Dankzij televisiemaker Brecht van Hulten en festivaldirecteur Eric van Eerdenburg kunnen we aanstaande zaterdag de krachtigste en meest gewichtsloze danser live op Lowlands zien: Sergei Polunin. De jongste eerste solist van the Royal Ballet, met z’n glanzende kattenogen en z’n imposante tatoeages. Met z’n imposante gespierde lijf dat constant balanceert tussen strakke spanning en kolkende dynamiek.

"Ik geef toe dat ik hem ook pas ken sinds het YouTube-filmpje waarin hij op Take Me To Church van Hozier danst. Van de 24 miljoen views die dat filmpje tegenwoordig heeft, moet ik verantwoordelijk zijn voor minstens 100 daarvan. Met open mond zie ik keer op keer hoe hij tijdens elke sprong de tijd lijkt uit te rekken. Hoe hij bewegingen maakt die niet lijken te kloppen met de natuurwetten. Hoe hij zonder te spreken mij aan het huilen krijgt. Ik denk dat we in deze wereld niet dichterbij een superheld kunnen komen."

Fysieke pijn

In de documentaire Dancer zag ik ook dat het leven met een talent op dat niveau niet jaloersmakend is. “Als ik niet dans doet dat fysiek pijn”, zegt hij, en dan besef ik weer dat ik de juiste keuze heb gemaakt door te gaan studeren in de grote stad. Maar gelukkig kan ik via zijn dans even voelen hoe het is om zo’n lichaam te hebben. En als hij mij al zo in vervoering kan krijgen op een YouTube-schermpje, word ik een beetje zenuwachtig van wat mij aanstaande zaterdagnacht om 02:00 op Lowlands gaat overkomen als ik het met eigen ogen mag aanschouwen.

Sergei Polunin

Ster advertentie
Ster advertentie