Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: onderzoek gestart naar machtsmisbruik bij politie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: onderzoek gestart naar machtsmisbruik bij politie

De inspectie gaat onderzoek doen naar mogelijk machtsmisbruik, intimidatie en onprofessionele omgang met bronnen en informanten bij de Landelijke Eenheid van de politie. Dat meldde een woordvoerder van de politie vrijdag aan Argos.

De Inspectie Justitie en Veiligheid doet het onderzoek op verzoek van de korpsleiding van de nationale politie, na overleg met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook bekijkt adviesbureau KPMG de interne cultuur.

De Inspectie Justitie en Veiligheid maakte dinsdag al bekend een 'oriƫnterend onderzoek' te gaan doen 'naar de werkwijze en de onderlinge verhoudingen' binnen Landelijke Eenheid van de politie. Maar de precieze invulling was nog onduidelijk.

Misstanden

Argos berichtte begin november over misstanden bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) bij de Landelijke Eenheid. Deze heimelijk opererende en afgeschermde afdeling spreekt met informanten die kennis hebben over criminele organisaties. Maar liefst veertien teamleden hadden een klacht ingediend tegen hun leidinggevenden. Ze storen zich aan de manier van leidinggeven en spreken van een verziekte werksfeer.

Uit gesprekken met betrokkenen en inzage in interne documenten bleek dat er bij het TCI al langere tijd problemen zijn. Leidinggevenden zouden misstanden hebben afgedekt en elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden. Ook klinkt het dat klachten niet zijn opgepakt en problemen niet opgelost, met verstoorde verhoudingen en wantrouwen tot gevolg.

Meer onderzoek

Naar aanleiding van de klachten was er al een disciplinair onderzoek ingesteld naar drie medewerkers van het TCI, onder wie twee leidinggevenden. Deze onderzoeken zijn naar verwachting in maart afgerond. Na de publicaties van Argos werden er door NRC Handelsblad meer problemen gemeld, bij het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC). TCI en LIRC vallen beide onder de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid.

Lees meer op de website van Argos.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie