Achtergrond

'Kees Sorgdrager praatte niemand naar de mond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kees Sorgdrager praatte niemand naar de mond'

[KRO-NCRV] “Een journalist kan best een borrel met een politicus drinken, maar je moet wel je plek kennen.” Dat zegt parlementair journalist Kees Boonman in het Mediaforum op NPO Radio 1. Hij reageert op het overlijden van journalist en televisiemaker Kees Sorgdrager, die erom bekend stond dat hij gepaste afstand bewaarde tot politici.

''Ik heb nooit in Den Haag gewoond'', zei Sorgdrager eens. ''Ik heb ook nooit in een receptiecircuit verkeerd en kwam niet op verjaardagsfeestjes van politici. De journalist hoort op de stoep, daar hoort hij vrede mee te hebben.'' Sorgdrager is woensdag op 80-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam overleden.

Kijk hier het Mediaforum terug''In die tijd zaten journalisten en politici bijna dag en nacht samen in Nieuwspoort (een sociëteit voor journalisten, voorlichters, politici en lobbyisten, red.)'', vertelt Boonman. Terwijl journalisten hun autonomie positie volgens Boonman het best bewaken door afstand te bewaren. ''Ik denk dat Sorgdrager gegruweld zou hebben van het fenomeen dat politieke journalisten vandaag de dag samen met een politicus aan een talkshowtafel zitten en elkaar daar voortdurend tutoyeren'', aldus Boonman.

Recepties

''Sorgdrager was écht onafhankelijk en praatte niemand naar de mond'', herinnert VVD-partijprominent Hans Wiegel zich. Op recepties was Sorgdrager volgens de oud-politicus dan ook nooit te vinden. ''Ik trouwens ook niet. Ik had daar absoluut geen zin in: mensen die je een hand geven, terwijl ze ondertussen over je schouder kijken wie ze daarna weer een hand kunnen geven.''

Quote

Sorgdrager was altijd fair

Hans Wiegel, VVD-partijprominent

Sorgdrager was volgens Wiegel 'altijd fair'. Een eigenschap die ook Boonman in hem waardeerde. ''Een eerlijke en gebalanceerde verhouding hoeft een goede relatie met een politicus niet in de weg te staan'', aldus Boonman. Volgens de parlementair journalist is het vooral belangrijk dat journalisten hun plek kennen. "En dat is een andere dan een politicus pleasen.”

Ster advertentie
Ster advertentie