Achtergrond

ZLTO: 'Hulp voor boeren na droogte is onder de maat'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ZLTO: 'Hulp voor boeren na droogte is onder de maat'

De regering gaat de door droogte getroffen boeren helpen, maar de boeren vinden de maatregelen 'halfslachtig'. "De boer en tuinder die in nood verkeert, wordt niet geholpen", zegt bestuurder Gerard Nabuurs van de belangenorganisatie ZLTO.

Door de aanhoudende droogte dreigt er een financiële strop voor boeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor boeren die fabrieksaardappelen of wortelen telen. Maar ook voor melkveehouders dreigen financiële problemen. De prijs van veevoer is meer dan verdubbeld. In Stand.nl is de stelling vandaag: Boeren moeten meer steun krijgen vanwege de droogte.

Minister Carola Schouten van Landbouw kondigt aan dat boeren die door de droogte in financiële problemen zijn gekomen, in aanmerking komen voor een overbruggingskrediet. "Een overbruggingskrediet is niet meer dan een lening waar je rente over betaalt", zegt Nabuurs. "De minister had meer kunnen doen. De Europese Commissie biedt meer mogelijkheden."

Weerverzekering

Slechts 10% van de boeren is tegen extreme weersomstandigheden verzekerd. Schouten wil dat meer boeren zich verzekeren. Boeren wijzen erop dat de voorwaarden niet aantrekkelijk zijn. "Het feit dat slechts 10% van de boeren verzekerd is, zegt genoeg", vervolgt ZLTO-bestuurder Nabuurs. "Nederland is het enige land waar je ook nog eens 21% assurantiebelasting betaalt, dat is elders in Europa 0% of 6%."

Gerard Nabuurs is ook melkveehouder. Ook veeboeren hebben indirect last van de droogte. "Het voer gaat schrikbarend duur worden, opbrengsten van het gras en mais is slechts 50%, dus de prijzen schieten omhoog." Invloed op de melkprijs heeft dat overigens niet. De melkprijs wordt bepaald op de wereldmarkt.

Melkveehouder Eline Vedder is het met Nabuurs eens. Wel is de boerin blij dat voergewassen extra gezaaid mogen worden. Ook mogen de boeren wellicht twee weken langer mest uitrijden. Daarover is minister Schouten met deskundigen in overleg. "Haast is wel geboden", aldus Vedder.

Ster advertentie
Ster advertentie