Achtergrond

Bisschop blaast roze viering in Den Bosch af

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bisschop blaast roze viering in Den Bosch af

[EO] "Ik heb geprobeerd uit te leggen dat homo's en lesbiennes allemaal schepsels van God zijn en dat ik niet met mijn zegen alle relaties zomaar zegen, maar dat is niet gelukt. Dat voel ik ook als een soort falen."

Dat zegt bisschop Gerard de Korte over het afblazen van de oecumenische viering tijdens Roze Zaterdag in de Sint-Janskathedraal van Den Bosch. Bij Dit is de Dag lichtte hij zijn beslissing toe, die hij nam na stevige kritiek uit zijn kerkgenootschap op de voorgenomen viering.

Bisschop De Korte over Roze Zaterdag

Bij de oecumenische viering in de grote Sint-Janskathedraal zou de bisschop de aanwezigen toespreken en zegenen, maar zo ver komt het niet. In een brief die donderdagmiddag door het bisdom werd gepubliceerd, staat dat de voorgenomen viering wordt verplaatst naar een protestants kerkgebouw en dat de bisschop geen zegen uitspreekt.

Verontrusting

"Vanaf de aankondiging was er veel verontrusting bij een deel van mijn priesters en ook bij een deel van de gelovigen", aldus De Korte. Het gaat om tientallen priesters van zijn bisdom, dat in totaal uit zo’n 200 priesters bestaat. "Ik heb toen geprobeerd die verontrusting met een brief weg te nemen, maar ik moet concluderen dat mij dat niet gelukt is. Bij een deel van mijn mensen is de uitleg niet overgekomen."

'De Korte heeft krediet bij LBHT'ers verspeeld'

Volgens de bisschop waren er twee lijnen in de kritiek die hij kreeg op het voornemen van de mis op Roze Zaterdag. "Allereerst dat de viering in de kathedraal zou plaatsvinden. Dé katholieke kerk van het bisdom. Dat is een sacrale ruimte, een aantal gelovigen kan dat moeilijk combineren met een gebedsviering gekoppeld aan roze zaterdag, waar allerlei dingen gebeuren waar vanuit katholiek denken vragen bij te stellen zijn."

De mis is nu dus verplaatst naar een protestantse kerk, maar bisschop De Korte zal er alsnog niet bij aanwezig zijn. "Dat lijkt me nu in dit verband niet verstandig om te doen. Ik denk dat ik op een andere manier mijn verbondenheid met de homoseksuele gemeenschap en ook met homoseksuele katholieken moet tonen."

De andere lijn van de kritiek die hij kreeg, was die over de zegen die hij zou uitspreken. "Reacties als bisschop hoe kunt u nu mensen die naar katholiek begrip ongeordend of zondig leven nu zegenen? Ik heb geprobeerd uit te leggen dat het allemaal schepsels van God zijn en dat ik niet met mijn zegen alle relaties zomaar zegen, maar dat is niet gelukt. Dat voel ik ook als een soort falen."

Brug te ver

"Ik vind het belangrijk om de band met mijn priesters goed te houden. Dat is ook mijn eerste taak als bisschop, om in gemeenschap te blijven met mijn naaste medewerkers. Dat is niet belangrijker dan de relatie met de LHBT-gemeenschap, de wens om in dialoog te gaan blijft, bijvoorbeeld door een studiedag of een lezing of een goed gesprek. Maar mij blijkt nu dat een viering gekoppeld aan Roze Zaterdag voor een aantal gelovigen en priesters nog een brug te ver is."

"Maar ik wil graag in verbinding blijven omdat ik besef dat er een enorme spanning is als het gaat om beleving van seksualiteit en de cultuur waarin katholieken vandaag ademen. Daarom heb ik ook gekozen voor de moeizame en ondankbare gesprekslijn. Ik merk dat dat gewaardeerd wordt, maar dat er ook gevonden wordt dat ik verwarring sticht en aan de waarheid van de kerkelijke leer raak."

Ster advertentie
Ster advertentie