Achtergrond

'Turkije-deal zet vluchtelingenverdrag in etalage, maar de winkel zit op slot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Turkije-deal zet vluchtelingenverdrag in etalage, maar de winkel zit op slot'

'Een nieuwe visie op migratie', is de ondertitel van het boek Voorbij Fort Europa van Henk van Houtum en Leo Lucassen. Volgens de schrijvers en migratie-experts is er een Fort Europa ontstaan, met desastreuze gevolgen.

Zo wordt de Turkije-deal dubieus genoemd, zouden economische vluchtelingen wel degelijk toegelaten moeten worden en laten de landelijke politici zich veel te veel leiden door hun onderbuikgevoel in plaats van de feiten. Leo Lucassen ging bij De Ochtend op NPO Radio 1 in discussie met VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

De Turkije-deal is volgens Lucassen dubieus omdat het vluchtelingenverdrag daarmee buiten werking wordt gesteld. "Het verdrag staat in een prachtige etalage, maar de deur van die winkel zit op slot. De Turkije-deal voorkomt dat mensen op grondgebied van de EU een aanvraag kunnen doen." Volgens Lucassen wordt de opvang te veel aan de regio overgelaten. "Je moet je goed realiseren wat de consequenties over een aantal jaren zijn. Het is een tijdbom."

Succesvol of een flop?

De Europese lidstaten komen volgens Lucassen een belangrijk deel van de vluchtelingendeal niet na, namelijk het opvangen van vluchtelingen, waardoor het in Turkije overloopt.

Volgens Ten Broeke is de deal wél in lijn met het vluchtelingenverdrag. Hij noemt de deal 'spectaculair succesvol'. "De deal die we met Turkije hebben gemaakt, is juist dat er wordt gerepatrieerd. Van zes maanden voordat die deal gesloten werd tot nu, zes maanden erna, zie je alleen in Nederland al een afname van 85 procent van de Syrische instroom. En niet onbelangrijk, we zijn verlost van die verschrikkelijke beelden van drenkelingen."

"Op dat punt is er succes", erkent Lucassen, "maar het gevolg is dat wij het volstrekt normaal vinden dat Turkije drie keer zo veel vluchtelingen herbergt als de complete Europese Unie. Een land dat veel armer is dan de Europese Unie. De Duitse bedenker van het plan heeft na drie maanden al gezegd: 'Dit is precies wat ik niet bedoel, het afschuiven naar een andere regio.'"

Bekijk hier de discussie tussen Leo Lucassen en Han ten Broeke:

Lucassen en Ten Broeke bleven het flink met elkaar oneens, ook na de uitzending, op Twitter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie