Achtergrond
EO

Al Fitrah ontkent beïnvloeding uit het buitenland

foto: ANP Bart Maatfoto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Al Fitrah ontkent beïnvloeding uit het buitenland

Kamerlid Jasper van Dijk van de SP maakt zich ernstige zorgen over de buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën, waardoor volgens een parlementaire commissie westerse waarden onder druk zouden komen te staan. Maar volgens imam Suhayb Salam is er geen sprake van ongewenste beïnvloeding. Beiden vochten een fel debat uit in Dit is de dag.

Een parlementaire commissie stelde donderdag vast dat er vanuit zogenoemde onvrije islamitische landen invloed wordt gekocht in Nederlandse moskeeën. Met als gevolg dat kernwaarden zoals geloofsvrijheid en vrijheid van meningsuiting worden afgewezen, en gematigde moslims in verdrukking komen.

Imam Salam is het oneens met conclusies van de commissie. Zijn moskee kreeg de afgelopen jaren buitenlands geld, maar daar stond volgens hem geen tegenprestatie tegenover. ''Voor ons was een voorwaarde dat er geen enkele invloed was. We hebben ook geen salafistisch lesmateriaal vanuit Saoedi Arabië.''

Afvalligen

Van Dijk maakt zich wel ernstige zorgen. ''In het rapport staat dat kinderen, ook in de Al Fitrah moskee, leren dat afvalligen de doodstraf verdienen. Vaders geven dochters weg bij huwelijken. En er wordt afgeraden om naar de politie te gaan. Dat is allemaal onwenselijk.'' Hij is ook overtuigd dat met het buitenlandse geld wel degelijk invloed is gekocht.

Tegen Salam is ook aangifte gedaan wegens meineed, omdat hij tijdens de verhoren zou hebben gelogen. Zijn reactie: ''Ik heb het niet gepleegd. Ik heb alles naar waarheid gezegd. Dit is weer een soort zwartmakerij.''

Ster advertentie
Ster advertentie