Achtergrond

Dit moet je weten over George Soros

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit moet je weten over George Soros

George Soros kreeg een bom door zijn brievenbus geduwd. De hoogbejaarde Hongaarse-Amerikaan was op dat moment niet thuis. De vraag is wel wie zijn de vijanden van de multimiljardair? En waarom wordt Soros zo gehaat? David van der Wilde en Yoeri Albrecht bespreken vervolgens waar Soros eigenlijk zijn geld in steekt en waarom hij dat doet.

Wie is George Soros?

De steenrijke filantroop wordt gehaat en gevreesd vanwege zijn grote donaties aan progressieve projecten. David van der Wilde, politiek redacteur van De Nieuws BV, zegt in het audioportret: "Hij is de favoriete vijand van ultra-conservatieve talkshow hosts, de boeman onder het bed van autocratische leiders en volksvijand nummer één voor de extreme onderbuik van het internet."

Yoeri Albrecht, voorzitter van de raad van advies voor de Open Society Foundations Europa heeft Soros wel eens ontmoet: "Het is een oude man, hij is ver in de tachtig. Hij is buitengewoon intellectueel. Soros omringt zich graag met intellectuelen. Hij maakt zich zorgen om rechtsstaat en democratie en daar kan hij urenlang over discussiëren."

Een fijne vijand

Als je 'George Soros' googelt vliegt de kritiek je om de oren. Maar wat maakt Soros zo'n fijne vijand? Van der Wilde: "Ieder ingrediënt wat je wil hebben in een vijand als je van de rechter kant van het politieke spectrum bent, daar voldoet hij aan. Het is iemand die over de hele wereld geld verdient. Die zegt, 'grenzen? Niet zo nodig.' Hij is vóór democratieën, tegen totalitaire staten en totalitaire heersers, en stimuleert dat ook. En hij wil daar ook geld in steken en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd."

Quote

David van der Wilde

Hij heeft niks illegaals gedaan, maar het is wel een kapitalist die weet hoe je geld kunt verdienen en hoe je dat kan gebruiken.

Hij is niet alleen de favoriete vijand van rechts. Aan de extreem linkse zijde zijn ze ook niet dol op hem. Van der Wilde: "Precies om dezelfde reden eigenlijk. Het is een man die heel veel geld heeft verdiend met slim handelen op beurzen. Hij heeft niks illegaals gedaan, maar het is wel een kapitalist die weet hoe je geld kunt verdienen en hoe je dat kan gebruiken. Hij steekt geld in zijn eigen wereldbeeld. Zowel aan de linker als rechterzijde zijn mensen daar niet blij mee."

Het anti-Soros kamp

Albrecht: "Hij bevindt zich in het midden van het spectrum en hij is eigenlijk de eerste filantroop internationaal die miljarden gaf aan zijn stichtingen om journalistiek en de rechtsstatelijke vrije samenleving actief te steunen. En nu heb je een aantal illiberale democratieën, landen die heel actief tegenwerken tegen een agenda van rechtsstatelijkheid en democratie. De weerstand tegen wat hij met zijn filantropische geld wil bewerkstelligen - namelijk een vrije en open samenleving - neemt natuurlijk toe. Dat is logisch."

Quote

De weerstand tegen wat hij met zijn filantropische geld wil bewerkstelligen neemt natuurlijk toe. Dat is logisch

Yoeri Albrecht

In Nederland lijkt het anti-Soros kamp ook groter te worden. Van der Wilde: "Ik denk dat daar een aantal dingen aan ten grondslag liggen. Hij is erg uitgesproken en in Nederland kwam hij in the picture toen hij geld gaf aan het 'ja-kamp' bij het Oekraïne referendum. Daarmee heeft hij een aantal mensen tegen zich in het harnas gejaagd."

De bom in de brievenbus

Albrecht: "Ik denk dat erg veel joodse Europeanen in de twintigste eeuw naar Amerika gegaan zijn om verschoond te blijven van praktisch antisemitisme. Helaas, dit is een aanslag, en ik denk dat dit een enorme schok moet zijn voor een hoop Amerikaanse joden die dachten dat ze achter de oceaan veilig zouden zijn voor dit soort antisemitisme."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie