Achtergrond

Ons lichaam is niet gebouwd op stress

foto: Uitgeverij Balansfoto: Uitgeverij Balans
  1. Nieuwschevron right
  2. Ons lichaam is niet gebouwd op stress

[EO] Ons lichaam kan niet zo goed tegen stress, omdat het niet gebouwd is op de eisen en spanningen van de huidige tijd. Daarom raken veel mensen burn-out of depressief. Dat schrijven hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk en journaliste Wilma de Rek in het nieuwe boek Van big bang tot burn-out.

Van big bang tot burn-out

Beide auteurs pleiten voor een radicaal andere kijk op stress. Ze zijn bijvoorbeeld kritisch op onze verslaving aan de mobiele telefoon, en de eisen die werkgevers aan hun personeel stellen. "Er is echt een soort deltaplan nodig om de problemen op te lossen, want 20 procent van de mensen kan de 'information overload' en de spanningen van deze tijd niet aan. Dat leidt tot chronische vermoeidheid, burn-out en depressie", aldus Hoogendijk.

In hun boek analyseren Hoogendijk en De Rek dat de mens vroeger leerde om bij acuut gevaar te vechten, bevriezen of te vluchten. Maar deze reactie is niet toereikend voor de spanningen van deze tijd. "Er gaan verouderde alarmsystemen in je lichaam af, als je zenuwachtig of gespannen bent. Er komen stoffen vrij die vroeger functioneel waren maar nu niet meer. Daardoor krijg je een naar stressgevoel."

De schrijvers benadrukken dat we moeten stoppen om ons iemand erop aan te kijken als hij overspannen of depressief raakt. De Rek: "We zien het ten onrechte als probleem van het individu. Jij bent overspannen of hebt stress, dus het ligt aan jou. Of als je het zelf hebt: ik heb gefaald, ik heb mijn grenzen niet bewaakt. Daarmee houden we onszelf voor de gek. Het is een collectief probleem, van de soort. We kunnen er niets aan doen dat het gebeurt."

"Toch ben ik hoopvol", besluit Hoogendijk. "We kunnen het – als we het snappen – ook relativeren. En we kunnen accepteren dat het leven nu eenmaal niet perfect is, zoals je op Facebook met allerlei perfecte plaatjes wel wordt voorgelogen." De psychiater heeft nog wel wat tips voor ons om met stress om te gaan:

  1. Wees streng op de informatie die je tot je neemt. Beperk gebruik van mobiele telefoon en social media
  2. Relativeer je nare stressgevoelens
  3. Je bent niet alleen, anderen hebben het ook
  4. Zoek zo snel mogelijk hulp als je een depressie hebt
Ster advertentie
Ster advertentie