Achtergrond
KRO-NCRV

'Nog steeds taboe bij veel christelijke ouders om over seks te praten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nog steeds taboe bij veel christelijke ouders om over seks te praten'

Christelijke ouders praten niet of zelden met hun kinderen over een goede omgang met seksualiteit en relaties, blijkt uit onderzoek van Hans van Dijk van de Tilburg University onder ruim 900 christelijke studenten. Er ligt nog steeds een taboe op, zegt hij bij Spraakmakers.

"De vragenlijst was best wel intens", zegt Ruth van der Linde, lid van christelijke studentenvereniging Navigators in Amsterdam. "Bij sommige dingen dacht ik: wow, daar heb ik echt nog nooit over nadacht. Zo’n intensieve reflectie op mijn ouders’ opvoeding heb ik nog nooit gedaan."

Bijna alles wat je je maar kunt bedenken op gebied van seksualiteit en relaties komt voorbij het onderzoek, vertelt Van Dijk. Samen met het Love Lab van de Erasmus Universiteit zette hij een enquête uit onder leden van christelijke studentenverenigingen. 907 respondenten van zo’n 30 verenigingen reageerden. Het Nederlands Dagblad publiceert uitgebreid over het onderzoek.

Taboe

Een van de conclusies uit het onderzoek luidde: christelijke ouders praten niet of zelden met hun kinderen over bijvoorbeeld het voorkomen van vervelende seksuele ervaringen of het ontdekken van je grenzen.

Het verbaasde onderzoeker Van Dijk niet. "De norm in christelijk Nederland is toch wel: je wacht met seks tot in het huwelijk. Dat geldt in ieder geval voor de huidige generatie ouders. En als je denkt dat je kind geen seks heeft, ga je het er ook niet over hebben. Bovendien speelt mee dat er een beetje een taboe op heerst om het erover te hebben en daarnaast zijn ouders van huis uit ook niet gewend om over seks te praten."

Meteen veroordeeld

Van der Linde herkent het wel uit gesprekken met andere studenten. Ze vertellen dan dat ze het zelf anders willen doen. Zelf heeft ze ervaren dat haar ouders "super open" waren. Waar lopen dit soort gesprekken nou op stuk? Onderzoeker Van Dijk, die ook workshops over dit onderwerp geeft, weet het wel. "Studenten zijn bang dat ze meteen veroordeeld worden door hun ouders, terwijl je je vrij en ondersteund moet kunnen voelen."

Het onderzoek is een vervolg op een eerdere editie, uit 2013. Een opvallend verschil, aldus Van Dijk: het aantal jongeren dat op iemand van hetzelfde geslacht valt groeide flink. Negen jaar geleden identificeerde 6 procent van de vrouwen en 7 procent van de mannen zich als niet-exclusief hetero. Nu gaat het om 14 procent van de mannen en zelfs 21 procent van de vrouwen. "Ik denk dat er maatschappelijk veel meer openheid is en meer aandacht voor dit thema is, en dat sijpelt door in de christelijke gemeenschap."

Heel erg jammer

Desalniettemin kunnen veel christenen die uit de kast komt rekenen op afkeuring. Veel reformatorische scholen wijzen seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht af, zo bleek onlangs nog uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer. Iets dat Van Dijk herkent. "In onze workshops zeggen we vaak: vraag nou eens wat het doet met iemand, even los van wat je er zelf van vindt. Dan krijg je een heel ander gesprek. Het blijft heel vaak hangen op dat morele vlak en dat is heel erg jammer."

Liefde en respect moeten de boventoon voeren in gesprekken over seksualiteit en relaties, vindt Van der Linde. Voor haar is het onderzoek ook reden om er vaker over te gaan praten. "Deze uitkomsten zetten daar zeker toe aan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie