Achtergrond
KRO-NCRV

De knipsels van Catherine Keyl

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De knipsels van Catherine Keyl

De moeder van Catherine Keyl heeft vijftien plakboeken volgeplakt met recensies en foto’s van haar dochter. Die knipsels gaan allemaal over de lange carrière van Keyl, die al sinds 1971 bij verschillende omroepen werkt en programma's heeft gemaakt zoals Hier en Nu, De 5 Uur Show en Max en Catherine. Nu wil ze haar archief dat ze eigenlijk "deze week weg wilde mieteren" wel overdragen aan het archief van Beeld & geluid.

Video niet beschikbaar

Geluksdag

Het is dus de geluksdag van directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van Beeld & Geluid, het instituut voor mediacultuur in Hilversum. Hij vertelt in het Mediaforum wat het archief van die andere tv-coryfee, Sonja Barend, allemaal behelst. Barend heeft al haar krantenknipsels met aantekeningen en zelfs decorstukken overgedragen aan Beeld & Geluid.

Van Nispen tot Sevenaer is "aan het smullen als archivaris" van deze gift en zou ook heel graag de dozen van Keyl willen hebben, zei hij in de uitzending. "Je krijgt de achterkant van de programmamaker te zien", aldus de directeur van Beeld & Geluid. "Het is een tijdsbeeld dat letterlijk eeuwig blijft bestaan."

Die is gek

In het archief van Barend zitten ook de brieven die ze kreeg van kijkers. Ook Catherine Keyl kreeg veel brieven, en net zoals tegenwoordig, ook onvriendelijke en vervelende reacties. "Maar die kwamen niet thuis op je computer of telefoon binnen, maar ver weg, op de redactie." Soms kreeg ze ook brieven binnen met krankzinnige tekeningen en uitgeknipte letters uit kranten en dacht ze meteen "die is gek".

De presentatrice beantwoordde wel alle brieven persoonlijk. "Dat moest van de hoofdredactie van de NCRV", zegt Keyl. Nu beantwoordt ze ook alle reacties at als columniste voor De Telegraaf. Hopelijk bewaart ze die ook, hoor je Eppo van Nispen tot Sevenaer van Beeld & Geluid denken.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie