Achtergrond

‘Onbegrijpelijk dat jonge vrouwen al parttime werken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Onbegrijpelijk dat jonge vrouwen al parttime werken’

Het stemt Neelie Kroes somber dat veel jonge vrouwen hun loopbaan niet beginnen met een fulltime baan. “Het lijkt wel alsof een baan buitenshuis een plicht is. Het is ook een voorrecht.” Dat zei ze in De Ochtend op NPO Radio 1, waar ze te gast was naar aanleiding van de tentoonstelling Rotterdamse vrouwen.

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat ook vrouwen in de twintig, net afgestudeerd en zonder gezin, veel minder uren werken dan mannen. Kroes: “Dat begrijp ik niet. Als je dan zegt: dan heb ik nog een heleboel tijd om leuke dingen te doen – ja, alsof werken niet leuk is! Dat is mijn instelling. En vandaar dat ik nog steeds heel actief ben.”

Bloed en zweet, geen tranen

Kroes is een voorstander van een quotum om voldoende vrouwen op topposities te krijgen. Zelf is ze er op eigen kracht gekomen: “Ook al heb ik een engeltje op mijn schouder gehad – het is mij gelukt met hard werken. Met bloed en zweet, geen tranen”. Maar Kroes ziet ook veel vrouwen die het niet is gelukt.

Rotterdamse vrouwen

Vrijdag opent de tentoonstelling Rotterdamse vrouwen, over de rol van vrouwen tijdens de wederopbouw van de stad Rotterdam na de oorlog. Het belang van de vrouw in die periode is altijd onderbelicht gebleven.

De vrouw was de spil van het gezinsleven, altijd thuis. Een baken in het huishouden. Zo ook de moeder van Kroes, die in die zin een negatief rolmodel voor haar is geweest. “Het was ook heerlijk: de pot thee als je uit school kwam, breiend aan je sokken voor de winter. Maar ik wilde niet in die afhankelijke positie.”

Afhankelijk

“Voor mij kwam het over als afhankelijk, maar ik denk wel dat ik daar een inschattingsfout heb gemaakt. Dan oordeel ik over hoe mijn moeder dat voelde. Maar voor mij was het: ik ga zoveel mogelijk onderwijs volgen om alle mogelijkheden te hebben, en daarna te kiezen wat ík wil.”

Bekijk hier het gesprek met Neelie Kroes:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie