Achtergrond
Zwart

Véras Fawaz: 'Ik moest breken met mijn familie om het album te maken.'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Véras Fawaz: 'Ik moest breken met mijn familie om het album te maken.'

Muziek kan veel betekenis hebben voor de luisteraar, maar uiteindelijk zijn het de gevoelens van de artiest vertaald naar melodieën, klanken en teksten. Véras Fawaz bracht afgelopen donderdag zijn album 'Het Niets' uit en vertelt wat dit voor hem betekend.

Videoclips

Joost Klein, Nnelg, Goldband en Maan hebben allemaal één ding gemeen, ze hebben allemaal een videoclip die door Véras geregisseerd is. "Het is niet perse dat ik het een heel tof medium vind. Tegenwoordig hebben mensen weinig tijd, dus om mensen te vragen om een korte film van mij te kijken dat zit er niet in. Eigenlijk is een videoclip een goede tool om te laten zien dat je een goede filmmaker bent."

Natuurlijk is een videoclip wel iets anders dan een film of serie, maar toch geeft Véras zijn eigen manier gevonden om toch zijn verhaal te delen. "Eigenlijk gebruik ik vaak de artiest om mijn eigen verhaal te vertellen. Tegelijkertijd gebruiken ze mij ook, want ik verdien er geen geld aan en leg vaak zelf geld in."

Familie

"Ik zie mijzelf niet echt als een muzikant." vertelt Véras. "Ik denk niet dat ik hierna ooit nog muziek zal maken. Dit was de laatste keer dat ik heel graag erover wil praten." Één jaar gelden vertrok Véras naar Vlieland om daar zijn verhaal te vertalen naar zijn album 'Het Niets'. Hij had net het contact verbroken met zijn familie. "Het was een verhaal wat ik graag wilde vertellen. Nu ik dit heb gedaan ben ik heel blij en het liefst kijk ik nooit meer om."

Om dit album te maken moest Véras de band met zijn familie breken. "Toen kon ik het erover hebben wat er allemaal mis was in mijn familie en de gevolgen daarvan." Hij heeft alle feiten op tafel gelegd. "Als je opgroeit in een problematische gezinssituatie en veel meemaakt dan is dat normaal. Als je later oud word ontdek je dat het niet klopt. Nu heb ik er een ding van gemaakt, ook voor mijn ouders, broertjes en zusjes voor iedereen."

"Het is lastig om in woorden te omschrijven hoe mijn familie eruit ziet, ook omdat ik respectvol naar hun wil zijn. Mijn ouders zijn gescheiden, mijn broertje is drugs verslaafd. Eigenlijk is iedereen fucked up in mijn familie. Ik houd echt van mijn familie, maar daarom moest ik dit album maken."

Het Niets/ Het Alles

"Ik geloof in essentie dat het leven een beetje zinloos is. Ik ben christelijk opgegroeid, maar ben later atheïstisch geworden. Dat is best wel weird, want ik geloofde in de hemel en ineens geloof ik dat niet meer. De angst voor de dood word groter en het leven word meer nutteloos." Vertelt Véras. "Als niks uitmaakt dan maakt alles uit en als er niets is dan is er iets."

Op Vlieland tijdens het maken van dit album keek Véras omhoog. "Het was heel helder en je kon de kleuren van de Melkwegstelsel zien. Het was het tegenovergestelde gevoel als je vanuit een vliegtuig naar beneden kijkt. het voelde alsof ik omhoog keek en een mier was. Ik had allemaal problemen in mijn hoofd, maar het voelde heel bevrijdend om heel klein te zijn."

Luister naar het album 'Het Niets' van Véras Fawaz

Luister het hele gesprek terug

De Nacht is Zwart

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 3.00 en 6.00 neemt 'De Nacht is Zwart' echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie