Achtergrond

De Grote Vaderdagshow: tijd - en tips - voor vaders

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Grote Vaderdagshow: tijd - en tips - voor vaders

Astrid de Jong, Jochem Nühn en Ralph de Beer nemen de luisteraars van NPO Radio 1 mee in het fenomeen vaderschap met De Grote Vaderdag Show tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1.

De Jong presenteert normaal gesproken Nachtzuster op NPO Radio 1. Maar deze vaderdag fungeert ze als gids die oudere vaders, jongere vaders en vakkundigen licht laat schijnen op de rol van vaderschap. Dus waren we benieuwd: welke herinneringen heeft zij aan haar vader?

Grappenmaker

"Mijn vader was heel grappig. Hij maakte altijd grapjes en was ook heel erg van taal en zingen en dat soort dingen. Mijn moeder, zoals gebruikelijk in die tijd, zorgde voor het huishouden. Ze maakte zich altijd zorgen, op tijd naar school of zorgen dat je een schone onderbroek aan hebt. Daartegenover stond mijn vader, die werkte. En wanneer die thuis was, was het altijd lachen."

De rollen zijn tegenwoordig flink anders. Astrid vraagt zich af of haar vader zich wel bemoeide met haar schoolkeuzes. En of ze op ballet ging of niet. In haar eigen huishouden beslist de man voor vijftig procent mee in alle beslissingen.

"Zeker in de tijd dat mijn kinderen nog klein waren, bleef hij gewoon altijd heel rustig. Waar ik juist vaak in paniek was. Ik had als kind minder meegekregen dat het allemaal wel goed kwam. Dus hij is veel relaxter. Vooral met die meiden die af en toe heel pinnig kunnen zijn, dat wil met mij nog wel eens botsen. Dan gaan ze natuurlijk naar papa. Maar toch doen we het wel allemaal samen, iets wat bij mijn vader en moeder niet het geval was."

De Grote Vaderdagshow

Jochem Nühn en Ralph de Beer, beiden vader en bedenkers van het programma, spraken vaak met elkaar over het vaderschap. Veelal kwamen er vragen naar boven waar niet even simpel een antwoord op te bedenken was, of voor te vinden was. En op die vragen gaat De Grote Vaderdagshow in. Want ook de boeken laten nog te veel onbesproken.

Vaderdag

"Ik kan me niet echt herinneren dat wij thuis vaderdag vierden. Wat ik me wel herinner, is dat je vroeger op school iets maakte. Ik heb ooit een asbak gemaakt, hoewel mijn vader niet eens rookte haha. Volgens mij speelde het vroeger veel minder, ik weet niet eens of er iets van vaderdagkaarten waren."

"Maar ik denk toch dat we eerder vaderdag dan moederdag vierden. Maar alleen omdat mijn moeder wel iets regelde, iets in de trend van sokken of een stropdas. Maar of mijn vader iets voor moeder kocht?"

De Grote Vaderdagshow

- Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont deelt de laatste opvoedingsinzichten;
- Marleen de Rooy vraagt politici welke lessen zij van hun vaders leerde;
- Martijn van der Zande ontbijt mee bij een willekeurig gezin in Amsterdam;
- Columnist Jerry Goossens geeft dit keer zijn mening over vaderschap;
- Ralph de Beer praat met zijn vader, over wat het vaderschap met hem deed.

Mooiste herinnering

"Wij speelden vroeger een spelletje, wanneer we een groene eend zagen rijden dan mocht je iemand knijpen. En mijn ouders hadden geen auto dus wij gingen altijd met de trein en dan zat ik de hele tijd naar buiten te kijken of ik een groene auto zeg. Want dan kon ik mijn vader knijpen.

Op een gegeven moment zij mijn vader: 'Oké, jij mag mij knijpen wanneer je een groene eend ziet. Maar dan mag ik jou knijpen wanneer ik een witte eend zie.' En ik zei natuurlijk 'dat is prima', want een witte eend zag je nooit rijden.

Maar mijn vader wist dat we elk moment met de trein langs een meertje reden. Ook wist hij dat daar allemaal witte eenden zaten. Toen kneep mijn vader mij bont en blauw, mijn broers vonden het prachtig. Zo een man was mijn vader."

De Grote Vaderdagshow

- Hoe houdt een vader tijd over voor vrouw en vrienden. Een lifecoach biedt tips;
- Jeroen de Jager vraagt in de rij van de kinderdisco vaders de hemd van het lijf;
- Karin Albers houdt je fit met Arie Boomsma en hoogleraar Martijn Katan;
- Beroemde vaders beantwoorden: wat is er moeilijk en wat leuk aan vader zijn.

Copy of Minuut Ruben DEF.mp3

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie