Achtergrond
EONOS

'Talpa komt niet aan onafhankelijkheid ANP'

foto: Marcel van Lingen (Foto: Robin van Lonkhuijsen)foto: Marcel van Lingen (Foto: Robin van Lonkhuijsen)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Talpa komt niet aan onafhankelijkheid ANP'

Het is een opmerkelijke stap: het neutrale Algemeen Nederlands Persbureau komt in handen van het commerciële mediabedrijf Talpa. Maar hoofdredacteur Marcel van Lingen bezweert dat de onafhankelijkheid van het ANP is gegarandeerd. "We hebben dat vastgelegd in contracten", zei hij in Langs de Lijn en Omstreken.

Video niet beschikbaar

Van Lingen vindt de overname een logische zet. "De Mol wil een mediamerk bouwen. Hij heeft al SBS en verschillende radiostations in handen, maar miste nog een nieuwsplatform. Daar is het ANP sterk in." Volgens de hoofdredacteur wil De Mol een tegenwicht bieden aan buitenlandse mediabedrijven die ook op zoek zijn naar nieuwe partners.

Hoofdredacteur ANP over deal met Talpa

De journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen over de overname van het ANP. Van Lingen wordt daar "een beetje kribbig" van. Niemand hoeft zich zorgen te maken over een op handen zijnde reorganisatie, of dat het persbureau van Talpa minder klanten zou mogen bedienen. "Dan maakt Talpa zijn eigen markt kapot. Bijna alle media in Nederland zijn klant bij ons. De Mol wil het merk ANP juist versterken." De hoofdredacteur ziet vooral kansen op audiovisueel gebied. "Talpa heeft de kennis daarvoor in huis."

Ster advertentie
Ster advertentie