Achtergrond

Nederlandse 'goudgezant' vanuit Dubai in actie tegen bloedgoud

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse 'goudgezant' vanuit Dubai in actie tegen bloedgoud

[KRO-NCRV] Veel mensen weten nauwelijks waar het goud vandaan komt dat is verwerkt in de ring, halsband of ketting die zij dragen. Het kan eerlijk zijn verhandeld, maar ook afkomstig kunnen zijn van een uitgebuite mijnbouwer in een conflictgebied. Het centrum van de internationale goudhandel is Dubai. Dirk Jan Koch is namens Nederland aangesteld om daar een systeem van eerlijke goudhandel op te zetten.

"Vanuit Afrika kan je zoveel goud meenemen naar Dubai als in je koffer past", zegt 'goudgezant' Dirk Jan Koch bij De Ochtend op NPO Radio 1. Het goud uit Afrika, dat wordt verwerkt in China en India, komt uiteindelijk in tussenhub Dubai terecht. Omdat ze daar geen goed tracing and packing-systeem hebben, is er geen controle op waar het goud precies vandaan komt. "Daarom is het moeilijk om fout goud te ontdekken."

Kinderarbeid

Koch heeft vijf jaar in Congo gewoond en als diplomaat gewerkt. "Ik heb veel van die mijnen bezocht en met name de kinderarbeid is me erg bijgebleven. Kinderen van 8 of 9 jaar gaan daar de mijnen in om goud te zoeken. Ik denk dat ik daarom zo gedreven ben."

Voor de Europese goudmarkt gaat er het een en ander veranderen. Vanaf 2021 kunnen importeurs alleen nog maar goud invoeren als ze kunnen aantonen dat het niet bijgedragen heeft aan een conflict. "Dat gaat veel impact hebben", zegt Koch. "Het dwingt de handelaren in China om te laten zien hoe zij aan het goud komen. Als goud via een omweg Europa inkomt, moeten handelaren alsnog laten zien waar het vandaan komt. Ik ben positief gestemd, maar er is nog wel een lange weg te gaan."

Colombia is een voorbeeld

Een andere oplossing om meer 'eerlijk' goud te krijgen is door te zorgen voor een stabiele situatie in conflictgebieden. "In Colombia zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er geen schakels meer zijn tussen degenen die het goud vinden en verhandelen. Dan is duidelijk waar het vandaan komt."

Bekijk hier het gesprek met Dirk Jan Koch

Ster advertentie
Ster advertentie