Achtergrond

'Racistische mensen zijn gewoon jaloers'

EONOS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Racistische mensen zijn gewoon jaloers'

In zijn nieuwe voorstelling Van slaaf tot meester mengt cabaretier Steven Brunswijk zich in één van de spannendste debatten van de afgelopen jaren: ons slavernijverleden. Racisme raakt de geboren Surinamer al jaren niet meer, vertelde hij in Langs de Lijn en Omstreken. "Ik heb een beetje medelijden met mensen die steeds de racismekaart trekken."

"Mensen die racistisch zijn, zijn toch een beetje jaloers op de ander", denkt Brunswijk, die tot vorig jaar bekend stond als de Braboneger. "Als iemand tegen mij zegt dat ik een vuile vieze aap ben, of een lelijke zwarte jongen, dan zeg ik: je gaat naar de zonnebank, je laat je lippen volspuiten en je wil je kont groter. Zwarte mensen hebben al die dingen al!"

Racisme is vooral afgunst, denkt Brunswijk. Hij vergelijkt het met een kind op de basisschool dat een stuk speelgoed niet wil uitlenen. "Dan zegt dat andere kind: ik vind het een stom stuk speelgoed!"

Lion King

Brunswijk vindt het leuk om mensen een spiegel voor te houden. Onlangs bekeek hij samen met zijn dochtertje de Disneyfilm The Lion King. Hierin heeft de aap Rafiki een Surinaams accent, als enige van de karakters, iets wat weinig mensen blijkt op te vallen. Als hij mensen erop wijst, komen ze er pas achter hoe raar het is, zegt hij. "Automatisch koppelen mensen dat accent blijkbaar aan een aap", zegt Brunswijk. Achteraf zeggen mensen vaak: "potverdomme, daar had ik nooit over nagedacht…"

En mensen aan het denken zetten, dat is het doel dat Brunswijk heeft met zijn voorstelling. Waar hij vroeger vooral harde en lompe grappen maakte, is hij gegroeid, denkt hij. Hij hoopt een brug te kunnen slaan tussen witte en zwarte mensen, iets wat volgens hem hard nodig is.

Van slaaf tot meester gaat dinsdag in première en reist de komende tijd door Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie