Achtergrond
AVROTROS

Arend Jan Boekestijn over de cancelcultuur: 'Iedereen verdient een tweede kans'

  1. Nieuwschevron right
  2. Arend Jan Boekestijn over de cancelcultuur: 'Iedereen verdient een tweede kans'

Vergevingsgezindheid is van groot belang, benadrukt de historicus en oud-politicus Arend Jan Boekestijn. "Stel je voor dat de rechter Marco Borsato vrijspreekt van alle beschuldigingen, dan is de beschadiging voor hem nu al enorm."

#14 - Arend Jan Boekestijn

Hij vindt het voorbarig dat radiozenders al zijn gestopt met het draaien van muziek van Ali B. en Marco Borsato. "We hebben een rechtsstaat, dus de rechter gaat daarover. Stel dat ze het gedaan hebben en hun straf uitzitten, dan heb je recht op een nieuwe kans. Maar zo werkt dat niet in Nederland. Eens fout, altijd fout. Maar er is altijd een tweede kans, en dat besef verliezen we nu met elkaar en dat is niet goed."

Een 'Boekestijntje'

Zelf heeft hij ervaring met de cancelcultuur. Een onhandige uitspraak doen, er vervolgens op terugkomen en sorry zeggen. Het zogenaamde ‘Boekestijntje’. Toen hij nog VVD-Tweede Kamerlid was, leverde hij kritiek op zijn eigen partijleider Mark Rutte. En hij twitterde ooit over het aantal doden dat Mao op zijn geweten had, dat hij wel eens 'een spleetoog' over het hoofd zag. "Een ontzettend pijnlijk moment, ik ben daar enorm voor gestraft. En terecht."

Bescheidenheid tonen

In de bijbel vindt Boekestijn verschillende handvatten voor vergevingsgezindheid. "Op een gegeven moment ontmoet Jezus een gevallen vrouw, een prostituee, die verschrikkelijk wordt behandeld door de samenleving. Hij komt voor haar op en zegt: ‘zijn jullie wel zoveel beter dan deze vrouw?’ Dat helpt in het leven, je bent boos op een ander, maar ben je echt zoveel beter? Het is belangrijk om buiten jezelf te treden en bescheidenheid te tonen."

Luister hier het hele interview met Arend Jan Boekestijn terug!

#14 - Arend Jan Boekestijn

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie