Achtergrond
KRO-NCRV

Tinderen? Blenden, zul je bedoelen. Dit is hoe je vluchtelingen leert kennen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinderen? Blenden, zul je bedoelen. Dit is hoe je vluchtelingen leert kennen

Vind een match en kom in contact met elkaar. Dat klinkt haast als de welbekende datingapp Tinder. Maar in dit geval gaat het om online platform Blendin, die vluchtelingen en inwoners dichterbij elkaar brengt. Een variant op de datingapp? "Maar dan platonisch", zegt mede-oprichter Kourosh Noshad Sharifi in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Wat eet men in Nederland met Kerstmis? Op die vraag van een vluchteling kunnen mensen bijvoorbeeld antwoord geven. Zo eenvoudig kan het zijn, wil mede-oprichter Kourosh Noshad Sharifi maar zeggen. Hij raakte betrokken bij Blendin door een van zijn beste vrienden, Julius Weise.

Potje voetballen of koffiedrinken

Via het online platform kunnen nieuwkomers en geïnteresseerden zich aanmelden en elkaar ontmoeten. Van een potje voetbal, samen lunchen tot aan gezamenlijk een evenement bijwonen. Op dit moment is er slechts een website, maar vanaf volgende week gaat het initiatief verder als Welcome door het leven en komt er een app beschikbaar.

Boaz Reisel is een van de gebruikers. Hij woonde een diner bij en is tweemaal koffie gaan drinken met nieuwkomers. "Ik vind het belangrijk om hun verhalen te horen en te weten waar ze tegenaan lopen", zegt Reisel. Zelf verhuisde hij meermaals naar het buitenland. "Ik weet hoe moeilijk het is om het je eigen te maken op een nieuwe plek."

Net zoals je vrienden

Volgens Noshad Sharifi kan het initiatief ook gedeeltelijk de beeldvorming rondom nieuwkomers doen kantelen. "Als je iedereen moet geloven die negatief over nieuwkomers praat, kun je dat zelf gaan geloven." Door af te spreken met nieuwkomers kan dit beeld veranderen. "Dan zie je dat het net zulke gezellige mensen zijn als je vrienden."

Ster advertentie
Ster advertentie