Achtergrond
HUMANVPRO

SP vraagt minister om uitleg in zaak Haagse rechter

foto: Sanne Terlingen/Argosfoto: Sanne Terlingen/Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. SP vraagt minister om uitleg in zaak Haagse rechter

SP-kamerlid Michiel van Nispen heeft woensdagmiddag tijdens de procedurevergadering van Justitie & Veiligheid geopperd om kamervragen te stellen over de uitzending van Argos afgelopen weekend. Handelden politie en justitie juist, en mocht rechter Wabeke wel oordelen in de zaak van het meisje Lisa?

Mocht Haagse rechter oordelen over kindermisbruik?

"Het betreft niet zomaar een individuele zaak. Er worden onderbouwde, grote vraagtekens gezet bij de onderzoeken die zijn gedaan", aldus Van Nispen.

"Er zijn therapeuten die bij Argos zeggen dat deze signalen niet uniek zijn. Een hoogleraar die onderbouwd aangeeft dat het vreemd is hoe een artikel 12-procedure is gelopen. Het gaat ook over integriteit in het algemeen, niet slechts gericht op een individuele zaak. Gezien het indringende karakter van die uitzending, hoop ik dat we de minister om een reactie kunnen vragen."

De zaak van Lisa

De Haagse rechter Jan Wolter Wabeke raakte zaterdag in opspraak na de uitzending vanwege zijn oordeel over een vermeende misbruikzaak van het meisje Lisa, waarin ook een topambtenaar van justitie wordt genoemd. Argos onthulde dat de topambtenaar en Wabeke elkaar persoonlijk kennen en vroeg zich af of rechter Wabeke wel mocht oordelen in deze misbruikzaak omtrent het meisje.

Alsnog schriftelijke vragen

Tijdens de vergadering stemden vier leden van de PVV, GroenLinks, 50+ en de SP zelf voor, maar zes kamerleden van CDA, VVD en D66 tegen het voorstel van Van Nispen. Daarmee werd het voorstel om als commissie vragen te stellen aan de minister verworpen. Maar kamerlid Van Nispen laat het er niet bij zitten. Om te zorgen dat het debat over deze zaak niet als een nachtkaars uitgaat, zal hij alsnog schriftelijke vragen stellen aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

Luister hier de uitzending van Argos over de zaak van Lisa terug:

Het verhaal van Lisa

Ster advertentie
Ster advertentie