Achtergrond

Politie mag beeldmateriaal verdachten sneller verspreiden: 'Dit kan echt de verkeerde kant opgaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie mag beeldmateriaal verdachten sneller verspreiden: 'Dit kan echt de verkeerde kant opgaan'

Vanaf 1 december mag het Openbaar Ministerie foto- en beeldmateriaal van gezochte verdachten sneller verspreiden. Daarmee wil politie een nieuw misdrijf voorkomen. In het Mediaforum van het NPO Radio1-programma De Ochtend hoopt schrijver en presentator Charles Groenhuijsen dat het OM niet te makkelijk naar dit soort middelen grijpt.

Groenhuijsen noemt zich geen 'boevenknuffelaar', maar zet wel vraagtekens bij de ruimte die het OM voortaan krijgt. "Je emotie zegt dat je misdadigers sneller moet pakken, maar het Openbaar Ministerie heeft in het verleden ook fouten gemaakt. Dan wordt iemand onterecht aan de schandpaal genageld."

Digitale schandpaal

Ook AD-journaliste Angela de Jong is bang voor de digitale schandpaal. Ze wijst op de MeToo-affaire. "Ik kan het volgen, maar dit kan ook echt de verkeerde kant opgaan. Net als bij MeToo heb ik wel een probleem met dat 'namen en shamen' van mensen. Dat mensen als aan het kruis genageld worden, voordat er ook maar één opsporingsinstantie aan te pas is gekomen."

Nederland schuift steeds meer de Amerikaanse kant op. Daar staat een verdachte al heel snel met zijn naam en foto in de krant. Groenhuijsen: "De privacy van een verdachte is totaal geen issue meer in de VS. Laten we daar toch op letten."

Slachtoffers

Hij vindt dat de termen crimineel, verdachte en veroordeelde in de media nu wel erg makkelijk door elkaar lopen. Angela de Jong heeft het gevoel dat de privacy van slachtoffers er soms nóg minder toe doet. "Als er een meisje wordt vermoord, dan publiceren we allerlei foto’s en dan krijg ik het hele levensverhaal te horen."

Groenhuijsen hoopt dat de politiek er nog goed naar gaat kijken. Hij vindt het opvallend dat de Tweede Kamer zich nog niet heeft laten horen. "Dat verbaast me. De Tweede Kamer houdt zich wel met mindere belangrijke zaken bezig."

Beluister het fragment hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie