Achtergrond
KRO-NCRV

Twee vermeende Syriëgangers terug in Nederland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee vermeende Syriëgangers terug in Nederland

Twee vermeende Syriëgangers komen vandaag aan in Nederland. Dat zegt advocaat André Seebregts, die hen zal bijstaan in het proces dat tegen hen gevoerd wordt, in Spraakmakers. Ze komen naar Nederland om dit proces bij te wonen.

Aankomende donderdag staat de zaak op de agenda van de Rotterdamse rechtbank. Ze zijn vanuit Turkije vertrokken en worden bij aankomst direct gearresteerd. Seebregts wil niet zeggen om welke uitreizigers het gaat, maar bevestigt wel dat hij hen als advocaat zal bijstaan.

Update om 14:57

Het Openbaar Ministerie bevestigt de terugkomst van de twee vermeende Syriëgangers. Volgens het OM gaat het om twee mannen van 29 jaar uit Rotterdam, die sinds 2015 mogelijk hebben deelgenomen aan de terroristische strijd in Syrië. Beiden zijn direct aangehouden.

Op eigen kracht

Op Schiphol werden een maand geleden ook al twee uitreizigers opgepakt, die onder begeleiding van de Marechaussee vanuit Turkije waren gekomen.

De Nederlandse staat helpt uitreizigers niet om terug te komen uit Syrië. Zij moeten op eigen kracht het land zien te verlaten. Als zij hun vlucht overleven en zich melden bij het Nederlandse consulaat in Turkije, worden zij naar Nederland uitgezet.

Uitstel

De afgelopen tijd zijn bij de rechtbank in Rotterdam een aantal Syriëgangers veroordeeld. Ongeveer twee weken geleden stonden er negen verdachten terecht, maar zij waren allen niet aanwezig: sommigen waren nog in Syrië en anderen waren mogelijk nog onderweg naar Nederland.

Komende donderdag dient onder andere de zaak tegen de twee mannen die vandaag aankomen. De advocaten en het OM gaan echter om uitstel vragen: nu de mannen terug zijn, is er meer tijd nodig om de zaak voor te bereiden.

Bekijk en beluister het gesprek met advocaat André Seebregts hier terug:

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie