Naar homepage
Achtergrond

‘Nederland heeft vaccins van AstraZeneca en Janssen voorlopig nog hard nodig.’

foto: AFP/ANP John Thysfoto: AFP/ANP John Thys
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Nederland heeft vaccins van AstraZeneca en Janssen voorlopig nog hard nodig.’

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie kondigde woensdag aan dat de EU bij toekomstige bestellingen vooral inzet op vaccins die gebruik maken van de mRNA-techniek, zoals bij Pfizer en Moderna. Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond snapt de voorkeur maar vindt dat AstraZeneca en Janssen voorlopig niet afgeschreven moeten worden, zei ze in Dit is de dag.

Volgens Van Egmond hebben mRNA-vaccins de toekomst. ''Het is een enorm elegante manier van vaccins maken, omdat je extreem efficiënte bescherming krijgt en er relatief weinig bijwerkingen ontstaan.'' Ook arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten snapt de voorkeur voor de mRNA-vaccins goed. ''De levering van dit type vaccins is erg betrouwbaar.'' Toch zijn er nadelen aan deze vaccins, vervolgt Van Egmond. ''MRNA is instabiel, waardoor je het moet invriezen. Dit is vooral voor lagelonenlanden een probleem, omdat ze daar geen vriezers hebben.''

Tekort vaccins lagelonenlanden

Volgens Van Egmond kunnen rijke landen hier op lange termijn ook negatieve effecten van ondervinden. ''Het probleem van een pandemie is dat het wereldwijd is. Als wij als rijke landen gevaccineerd zijn met topvaccins maar de rest van de wereld niet, dan krijgt het virus alle kans om verder te muteren. Als het virus zo ver is gemuteerd dat onze vaccins niet meer werken, dan hebben wij uiteindelijk ook een groot probleem.''

Ieder voor zich

Bonten is blij dat we in Europa samenwerken op het gebied van vaccins. ''We weten allemaal hoe de wereld in elkaar zit. Uiteindelijk is het ieder voor zich. Dat zag je ook bij landen als Amerika, Engeland en Israël die niet deelden in de vaccins.” Van Egmond vindt het dan ook een goed idee om de AstraZeneca-vaccins beschikbaar te houden voor lagelonenlanden, maar ziet het in de praktijk, om diezelfde reden, niet gebeuren. "Als ik heel eerlijk ben en naar de situatie in Nederland kijk, hebben wij de vaccins van AstraZeneca en Janssen zelf ook echt hard nodig. Zonder deze vaccins gaat het langer duren voordat we allemaal gevaccineerd zijn. Dat gaat doden opleveren, meer doden dan dat er mensen zullen zijn die last krijgen van die kleine bijwerkingen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie