Achtergrond

'Ga als NOS niet Asterix en Obelix zitten spelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ga als NOS niet Asterix en Obelix zitten spelen'

[KRO-NCRV] Facebook gaat feiten checken in Nederland om nepnieuws aan te pakken. Het bedrijf gaat samenwerken met NU.nl en de Universiteit Leiden. Andere nieuwsorganisatie en bedrijven reageren vooralsnog niet erg happig op het verzoek van Facebook.

Thomas Bruning, de algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten ziet zo'n samenwerking met Facebook als een ongezonde situatie:
"Nieuwsorganisaties kunnen niet zeggen we doen niet meer mee want dan zetten ze zichzelf buiten spel. Het is dus graag of niet want Facebook en Google bepalen de regels."
Programmamaker Frenk van der Linden spreekt in het NPO Radio1- programma De Ochtend van een "Burgemeester- in- oorlogstijd- achtig" dilemma. "Maar Facebook bereikt wel het grote publiek en daar kunnen veel nieuwsorganisaties nog wat van leren." Ook presentator Rick Nieman vindt dat nieuwsorganisaties mee moeten doen aan het initiatief al zou hij wel een aantal voorwaarden willen stellen over de betaling. Vooralsnog betaalt Facebook namelijk geen geld aan NU.nl omdat het om een proef gaat.
Beide forumleden maken gehakt van de reacties van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff en adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld van persbureau ANP. Waar Gelauff heeft laten weten "op dit moment geen meerwaarde" te zien in de plannen van Facebook, gaat Groeneveld nog een stapje verder. Volgens de adjunct-hoofdredacteur moeten we Facebook überhaupt niet zien als nieuwsmedium. “Nieuws is het product van journalisten en verslaggevers”, aldus Groeneveld.
"Dream on!" reageert Van der Linden. Volgens de programmamaker is het tijd dat nieuwsorganisaties de waarheid onder ogen zien. ''De oude media moeten zich realiseren dat ze in een achterstandspositie zitten. De tijden zijn veranderd en tegenwoordig bepalen zij niet meer hoe mensen het nieuws consumeren.'' Van der Linden raadt de NOS en andere nieuwsorganisaties dan ook aan om geen Asterix en Obelix te gaan zitten spelen in een of ander dorpje in Normandië. "Nee! We zijn bezet door de Romeinen." Met andere woorden: Als je je publiek niet wilt verliezen is het handig om mee te doen met de factchecker van Facebook. "Tenzij je een toverdrankje vindt", merkt Nieman droogjes op.

Het Mediaforum met Frenk van der Linden en Rick Nieman

Ster advertentie
Ster advertentie