Achtergrond

Het Nederlandse bedrijfsleven zit vol oplichters

EONOS
foto: Albert bij NPORadio1foto: Albert bij NPORadio1
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Nederlandse bedrijfsleven zit vol oplichters

Albert Balvers, veroordeeld oplichter én oud-topman, weet het zeker: er moeten meer oplichters in het Nederlandse bedrijfsleven zitten. Balvers is te gast in Langs de Lijn en Omstreken.

Balvers schreef het autobiografische boek Steil omhoog en hard omlaag over zijn turbulente leven. Hij schopte het van veroordeelde oplichter tot topman bij V&D en KPN, maar vervolgens ging hij opnieuw de fout in. Hij wist maar liefst een miljoen euro af te troggelen van vrienden, kennissen en collega’s. Balvers belandde daarvoor uiteindelijk anderhalf jaar in de cel.

'Ik heb een karaktertrek die mij duur is komen te staan. Ik ben buitengewoon ambitieus en zoek daarbij altijd de grenzen op", aldus Balvers. Hij vertelt dat hij nooit een exit-scenario heeft bedacht, zoals misschien veel andere oplichters wel hebben. "Ik loop als een blinde koe in een doodlopende straat. En ik weet dat het ooit mis zal gaan, maar ga gewoon door."

Opgepompt CV

Deze karaktertrek zorgt ervoor dat Balvers de top van het Nederlandse leven bereikt, inclusief een luxe levensstijl met butler en chauffeur. Maar zorgt er ook voor dat Balvers drie keer wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf onder andere voor het vervalsen van contracten, oplichting en belastingontduiking.

Balvers krijgt uiteindelijk spijt en hoopt dat mensen lessen leren van zijn levensloop. "Wees eerlijk. Verberg niet wie je bent, want de rekening komt altijd." Maar ook het bedrijfsleven kan nog veel leren, volgens hem. "Ze moeten veel beter kijken naar wie ze in huis halen. Tegenwoordig loopt iedereen met opgepompte cv's, dus doe veel beter onderzoek!"

Ster advertentie
Ster advertentie