Achtergrond
NTRVPRO

Congo 60 jaar onafhankelijkheid, maar voor België is dat geen reden voor feest

foto: Radiodocumentaire 'Julie'foto: Radiodocumentaire 'Julie'
  1. Nieuwschevron right
  2. Congo 60 jaar onafhankelijkheid, maar voor België is dat geen reden voor feest

Dinsdag viert Congo zestig jaar onafhankelijkheid, maar voor België is dat geen reden voor feest. Zelfs toegeven dat het koloniale verleden 'op sommige facetten een probleem is geweest' lijkt voor de Belgen nog een brug te ver. Maar onder druk van de Black Lives Matter beweging neemt de maatschappelijke kritiek wel toe.

Inmiddels is aangekondigd dat een parlementaire commissie zich gaat buigen over het koloniale verleden. Hoe kijken de slachtoffers zelf terug op het leven in de kolonie en wat erna kwam?

Metis-kinderen

Metis-kinderen: kinderen die werden geboren uit een gemengd huwelijk eind jaren vijftig in Congo, Rwanda of Burundi. Julie is een van deze kinderen. Als dochter van een Fransman en een Congolese moeder groeide ze op in de tijd dat Congo nog deel uitmaakte van België. In de aanloop naar de onafhankelijkheid werd zij, samen met honderden andere metis-kinderen, weggerukt van haar moeder en naar België gebracht waar ze opgroeide bij adoptieouders. Anderen bleven in het weeshuis of kwamen terecht in een gesticht.

Vorig jaar maakte radiomaker Joyce de Badts een portret van Julie, die opgroeide in een waar paradijs, te midden van prachtige natuur en exotische vogels. Ze is zich er niet van bewust dat ze anders is dan de meeste kinderen. Dat ze een lichtere huidskleur heeft. Dat haar vader wel erg rijk is. En dat ze haar ouders nooit samen ziet.

Quote

Ik was negen en een half. Er is geen terugweg, dus dan maar aanpassen

Julie

Weggerukt van familie

Maar alles verandert als ze op een dag wordt weggerukt van haar familie. Ze wordt op het vliegtuig gezet en komt uiteindelijk terecht bij een nieuw gezin in een land waar ze de taal niet spreekt. Een land waar ze opnieuw een andere huidskleur heeft dan de anderen en waar de mannen haar zien als een exotische schoonheid waar ze zomaar aan mogen komen.

Het zal vele jaren duren voor Julie begrijpt wat haar overkomen is, voor ze op zoek gaat naar haar verloren familie en voor ze een manier vindt om te leven met alles wat haar is aangedaan.

Radio Doc

Een radiodocumentaire Julie is hier terug te luisteren. Je hoort Radio Doc zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie