Achtergrond
WNL

Strafrechtadvocaat pleit voor alcoholverbod bij agressie tegen hulpverleners

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strafrechtadvocaat pleit voor alcoholverbod bij agressie tegen hulpverleners

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma pleit voor een alcoholverbod voor mensen die zich ernstig misdragen tegen hulpverleners als ze onder invloed zijn van alcohol. Dat zei hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

"Wat ik tegenkom in mijn praktijk? Ze zijn altijd allemaal straalbezopen en dan gaan ze tekeer tegen de politie, de ambulancemedewerkers, want de ambulance moet iemand meenemen", vertelt Ausma. "Ik merk ook heel vaak dat mensen wanner ze later bij de rechter moeten komen zich de ogen uit hun hoofd schamen."

Video niet beschikbaar

Hij hoeft zijn cliënten vaak niet aan te spreken op hun gedrag, omdat ze zelf weten dat ze fout zaten. "Ze denken dan achteraf: shit, maar ik had zoveel gedronken. Ik was mezelf niet." Volgens Ausma verlaagt alcohol de grenzen. "Heel veel geweld in het uitgaansleven heeft als oorzaak alcohol."

Verhuftering van de maatschappij

Opiniemaker Samira Bouchibti is het eens met het plan van een alcoholverbod van Ausma. "Het helpt met een stadionverbod bij hooligans, als je drinkt en rijdt wordt je rijbewijs afgepakt en hier is het: u mag zes maanden geen openbaar dronkenschap vertonen."

Bouchibti denkt wel dat de "verhuftering van de maatschappij" ook een rol speelt, als het gaat om geweld dat er wordt gebruikt tegen hulpverleners. Ze ziet ook dat de kinderen die zich misdragen steeds jonger zijn.

Zelf kwam ze kort geleden weet in aanraking met het fenomeen verhuftering. "Een concreet voorbeeld: een jongen is aan het voetballen met vriendjes en botst tegen mij aan." Ze zegt tegen de jongen dat het niet erg is, maar dat het wel netjes is als hij zijn excuses aanbiedt. "Hij zegt tegen mij: hé, doe niet zo gestresst, joh."

Bouchibti besluit de jongen aan te spreken. "Ik weet niet tegen wie je het hebt, maar ik vraag gewoon vriendelijk of je even sorry wil zeggen. Hij keek mij vervolgens aan alsof ik gek was."

Ster advertentie
Ster advertentie