Achtergrond

5 redenen waarom sport je op rechte pad houdt

EONOS
foto: Yets Foundationfoto: Yets Foundation
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 redenen waarom sport je op rechte pad houdt

Sporten is leuk, verbroedert en houdt je fit. Maar sport kan er ook voor zorgen dat je op het rechte pad blijft. Peter Ottens, de oprichter van Yets Foundation, vertelt in Langs de Lijn en Omstreken over de positieve effecten van sport.

De Yets Foundation is een organisatie die basketbalteams opricht voor kansarme jongeren. Naast basketbaltraining krijgen de jongeren via de foundation ook huiswerkbegeleiding, een warme maaltijd en bijvoorbeeld hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Oprichter Peter Ottens noemt vijf redenen waarom sport zo effectief is voor deze groep jongeren.

1. Sport is discipline en normen en waarden

De coaches van de Yets Foundation zijn streng. De spelers van het team mogen geen straattaal gebruiken, shirts moeten in de broek zitten en voordat een training begint geven de jongeren de trainer een hand en kijken ze hem in de ogen aan. Doen ze dit niet? Opdrukken.

2. Sport geeft ritme

Er wordt een strak tijdschema gevolgd. Van 16.00 – 17.30 uur wordt er getraind. Daarna is er een gezamenlijke maaltijd en vervolgens wordt er van 18.00 - 19.00 uur huiswerk gemaakt of is er een lezing of een cursus (bijvoorbeeld hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, of hoe je met geld om moet gaan). Ben je te laat? Opdrukken.

3. Sportploeg als familie

De pupillen die meespelen komen meestal niet uit warme gezinnen. Het team moet daarom zoveel mogelijk als een familie voelen, vandaar dat er samen wordt gegeten. De jongeren in het team moeten het idee krijgen dat anderen om hem of haar geven. En ze leren iets voor een ander over te hebben en elkaar te steunen.

4. Sportcoach als voorbeeldfiguur

De coaches van de Yets Foundation zijn pedagogisch sterk maar fungeren ook als rolmodellen. Ze hebben zich ontworsteld aan de straatcultuur en kunnen op die manier een voorbeeld voor de jongeren zijn. Ze zijn een soort vaderfiguur. En dat is belangrijk voor kinderen die zelf vaak geen vader in hun leven hebben.

5. Sport vergroot je wereld

Veel van de basketballers van de Yets Foundation zijn nog nooit buiten de landsgrenzen geweest. Door soms een toernooi in het buitenland te spelen komen ze in aanraking met andere landen en culturen. Ook tijdens de partijen in Nederland komen ze in contact met jongeren die een hele andere achtergrond hebben. Zo zien ze: het kan ook anders.

Nog niet overtuigd? Luister dan donderdag in Langs de Lijn en Omstreken naar het effect van rugby in de gevangenis. Joeri Peperkamp traint gevangenen en is donderdag te gast.

Het YETS verhaal van speler Denilson lees je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie