Achtergrond
KRO-NCRV

Powned: 'Wij verdwijnen helemaal niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Powned: 'Wij verdwijnen helemaal niet'

Het laatste terugkerende tv-programma dat omroep Powned nog maakte, PowNews Flits op NPO 3, keert niet terug op tv. Powned en de NPO namen samen dit besluit, omdat het programma weinig toevoegde aan wat Powned online al deed. Dit betekent echter niet dat de omroep definitief van de beeldbuis verdwijnt, volgens de omroep zelf.

Powned wilde zelf stoppen met de Flits, stelt algemeen directeur Lucas Goes. "We hebben een online strategie en het tv-programma zat ons daarbij in de weg", vertelt hij. Het programma was erg kort, waardoor er vaak niet meer ruimte was dan een paar korte fragmenten. "Online hebben we veel meer ruimte om de diepte in te gaan. Internet is het belangrijkste platform voor de omroep", aldus de omroepbaas.

Op televisie was het programma voor kijkers slecht vindbaar, vindt Goes, omdat het geen vaste begintijd had.

Programma's

Volgens De Telegraaf ontvangt Powned in 2018 zo’n 2,5 miljoen euro subsidie. Met dit geld, een bedrag dat de NPO en Powned niet willen bevestigen, worden geen terugkerende tv-programma’s gemaakt. Nu PowNews Flits stopt, is Zwarte Prietpraat (zondagnacht op NPO Radio 1) het enige lineaire programma dat de omroep nog maakt.

Dit blijft niet lang zo, belooft Goes: "We hebben de ambitie om op NPO 1 en 3 uit te blijven zenden". De omroep richt zich daarbij vooral op "documentaire-achtige slots" en korte series. De recente documentaire Oud en Nieuw onder vuur is daar een voorbeeld van, net als een compilatie van webserie Captain Henk, die binnenkort op NPO 3 wordt uitgezonden. In het voorjaar wil Powned met nieuwe programma's komen, zegt Goes.

De NPO bevestigt dat er gesprekken lopen met Powned over lineaire programma's.

Concurrentie

Vanuit Powned is eerder de ambitie uitgesproken om 100 procent op internet te gaan uitzenden. Directeur Dominique Weesie zei dit twee jaar geleden in het Algemeen Dagblad.

Sjirk Kuiper, de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad en lid van het Mediaforum van Spraakmakers, is kritisch over de koers waarin internet centraal staat. Als een omroep zich vooral op internet richt, is er sprake van oneerlijke concurrentie: "Als ergens de zelfstandige uitgevers stuiten op de concurrentie van de publieke omroep, is het het internet wel". De website van het Nederlands Dagblad heeft moeite met het vinden van adverteerders, omdat bijvoorbeeld de NOS "gratis een prachtige website kan maken", aldus de hoofdredacteur.

Kuiper denkt sowieso dat Powned niet meer lang zal bestaan: "In 2020 is hun concessie afgelopen en het is duidelijk dat ze nooit meer die 150.000 ledengrens zullen halen." Wat hem betreft kan de omroep direct worden opgeheven, zo zei hij in het Mediaforum.

Beluister het Mediaforum met Sjirk Kuiper en Marc Josten:

Omroep Powned wordt van de tv gehaald; is het dan nog wel een omroep te noemen?

Ster advertentie
Ster advertentie