Achtergrond
AVROTROS

Bert Wagendorp: 'De schoonheid van wielrennen? Dat je bijna nooit wint!'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert Wagendorp: 'De schoonheid van wielrennen? Dat je bijna nooit wint!'

Er zijn veel parallellen te trekken tussen de wielersport en de individuele mens, zegt Volkskrant-columnist en schrijver Bert Wagendorp in MISCHA!. En het is daarom voor hem ook verreweg de interessantste sport. “Net als bij het wielrennen heb je ook in het leven maar een paar winnaars, de meeste mensen verliezen.”

#94 - Bert Wagendorp - MISCHA!

Dat er uiteindelijk maar een paar “glorieuzen met handen omhoog over de streep komen”, geeft ergens ook troost, vindt Wagendorp, hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur.

“Alles wat we doen heeft een zekere vergeefsheid in zich. Uiteindelijk gaan we allemaal dood en zijn we vergeten. Nu hoop ik op goede recensies of dat mensen zeggen: wat een goed boek. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Je mag er nu best van genieten, maar denk niet dat je onvergetelijk wordt. Dus laat je humeur niet bederven door een slechte recensie of reactie of twitter. Morgen is het weer vergeten.”

Verliezen

En zo zou een topsporter er ook in moeten staan, zegt Wagendorp. “Van de 200 wielrenners wint er maar één de sprint in een wedstrijd. De meesten verliezen altijd. Daar moet je niet te veel waarde aan hechten. Want anders val je in een gat aan het begin van een volgende wedstrijd. Je moet daar balans in zien te vinden. Dat is ook zo in het gewone leven. Dat vind ik zo boeiend.”

Ambitie

En zo heeft volgens Wagendorp iedereen in het wielrennen én het gewone leven een belangrijke opdracht: “Motivatie houden om heel erg je best te blijven doen, ook al weet je dat de kans groot is dat je verliest. Want zonder ambitie kan je niet leven, dan is het leven niet boeiend meer.”

Zelf heeft Wagendorp als ‘slecht verliezer’ weinig te mopperen zegt hij. “Als ik een boek schrijf, is er altijd wel aandacht voor. Terwijl een miljoen Nederlanders een boek schrijft dat soms niet eens wordt uitgegeven. Die krijgen de kans niet. Wat dat betreft ben ik bevoorrecht.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#94 - Bert Wagendorp - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie