Achtergrond
Zwart

Singer-songwriter, model en bewegingsartiest YAV: 'Mijn visie is altijd geweest om alles zelf te doen'

foto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Singer-songwriter, model en bewegingsartiest YAV: 'Mijn visie is altijd geweest om alles zelf te doen'

YAV deelt zijn creativiteit en kunst graag op meerdere vlakken met een publiek. Het begon allemaal met dans. Iets dat hem bij Beyoncé bracht, waar hij als danser en choreograaf meewerkte aan de film Black is King. Ook als model en movement director deelde YAV zijn verbeeldingskracht met het publiek voor grote merken als Calvin Klein en Daily Paper. Maar de muziek lonkte en nu is er zijn eerste single WHY. Lara en Nawa Sira gingen met YAV in gesprek over zijn debuutsingle en liefde voor kunst tijdens De Nacht is ZWART.

Focus op muziek

De liefde voor muziek heeft YAV altijd aan de kant moeten schuiven. Zo speelde hij op jonge leeftijd cello, maar doordat hij bijna elke dag naar gymnastiek ging en later ook op een koor zat, kwam dit er niet meer van. Tot hij het videoproject Movements of Soul maakte: "Door het Bijlmer Parktheater werd ik uitgenodigd om een avondvullende voorstelling te maken, maar op dat moment had ik geen solowerk klaarliggen. Gebaseerd op dat videoproject is de theatervoorstelling Movements of Soul ontstaan." YAV is op dat moment al een tijdje zelf aan het spelen met componeren, "maar ik nam mijzelf niet zo serieus". Tot de noodzaak er was en hij zelf de muziek voor zijn voorstelling ging componeren.

Quote

Mijn visie is altijd geweest om alles zelf te doen

YAV over zijn theatervoorstelling Movements of Soul

In de twee jaar die volgde bleef YAV zijn voorstelling verder ontwikkelen en werd hij ook de zanger van de muziek. "Eind 2022 begon ik ook teksten te schrijven bij de muziek. Toen ik op een avond een nummer liet horen in de voorstelling vroeg iemand aan mij of het ook op Spotify te beluisteren was. Waarop ik dacht: misschien moet ik hier toch iets mee doen." YAV begon met het schrijven van WHY, waarbij hij samen met producer Safa Liron het nummer naar een nieuw niveau bracht "en nu zijn we bij de release aangekomen".

YAV live met zijn debuutsingle WHY

Naast het gesprek met Lara en Nawa Sira liet YAV ook horen waarom hij een artiest is om in de gaten te houden. Zo liet hij live een R'n'B-versie van WHY horen, die weer anders klinkt dan de pop-/rockversie van het studionummer. "Ik ben altijd geïnspireerd geweest door artiesten die meerdere versies van een nummer opnamen, dus vandaar dat ik ook deze versie heb gemaakt," aldus YAV.

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie