Achtergrond
KRO-NCRV

Minister Van Engelshoven vindt 'laagopgeleid' geen goede term

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Engelshoven vindt 'laagopgeleid' geen goede term

De termen 'laagopgeleid' en 'hoogopgeleid' moeten in de ban. Dat vinden wethouders van grote steden en het ministerie van Onderwijs. Al is het onmogelijk om de termen te verbieden, zegt minister Ingrid van Engelshoven in Spraakmakers. "Het zou heel gek zijn als we dat gaan opleggen."

Het AD deed navraag bij gemeenten over het gebruik van de termen. Eerder liet de D66-minister zich al uit over het taalgebruik en de wens om de termen niet langer te gebruiken. "Het zijn geen goede termen", zegt Van Engelshoven over mbo'ers die volgens haar ten onrechte als laagopgeleid worden weggezet. Ze noemt mbo'ers "fantastische vakmensen" die "gewoon heel goed opgeleid" zijn.

Haken en ogen

Maar hoe moet je laagopgeleiden voortaan dan noemen? Vervangende woorden heeft Van Engelshoven nog niet meteen voorhanden. "Praktisch en theoretisch geschoold gaan de lading niet dekken", aldus de D66-minister. "Noem je een chirurg dan theoretisch opgeleid en een scholier die theoretische leerweg doet dan praktisch opgeleid? Daar zitten een hoop haken en ogen aan."

Quote

Wij geven het goede voorbeeld en hopen dat anderen volgen

Minister Ingrid van Engelshoven

In beleidsstukken komen de termen 'hoogopgeleid' en 'laagopgeleid' inmiddels bijna niet meer voor. Stukken waar het per ongeluk toch nog in staat, worden teruggestuurd. "Maar het is wel lastig", erkent Van Engelshoven. "In heel veel statistieken worden mensen benoemd als hoog- of laagopgeleid. Daar moet allemaal andere terminologie voor worden bedacht."

De termen verbieden is niet aan de orde, meent de minister van Onderwijs. "Het zou gek zijn als we het gaan opleggen. Wij proberen het goede voorbeeld te geven en hopen dat anderen volgen."

Ster advertentie
Ster advertentie