Achtergrond

Nieuw gadget: oordopjes die live vertalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw gadget: oordopjes die live vertalen

[KRO-NCRV] Soms heb je van die tools waarvan je weet dat het je leven gaat veranderen. De Google Pixel Buds is er zo eentje denkt Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland. Hij sprak lovende woorden tijdens het Mediaforum over deze nieuwe Google-gadget.

De Google Pixel Buds is een draadloze oordopset die je via je smartphone kunt koppelen met Google Translate. Ben je in het buitenland en spreek je de taal niet? Laat je gesprekspartner in je telefoon praten, en je hoort in je oordopjes in het Nederlands wat 'ie zegt. De omgekeerde route is ook mogelijk.

Gisteren presenteerde Google de nieuwe set, die veertig talen aankan en vijf uur functioneert op 1 acculading. Hij laadt automatisch op in zijn verpakking, en kost 159 dollar.

'Dit verandert mijn leven'

Ward Wijndelts is er enthousiast over, liet hij donderdagochtend weten: "Je hebt van die momenten in je leven dat je denkt: ik zie nu iets dat voor altijd mijn leven verandert. Ik had dat ook toen ik voor het eerst een telefoon met een touchscreen aanraakte. De Google Pixelbuds vertaalt live vanuit veertig talen alles naar jou toe. Als iemand in het Grieks tegen je praat, hoor jij dat in het Nederlands, met een lichte vertraging."

'Alles breekt ineens open'

Voor journalisten een grensverleggende ontwikkeling, denkt Wijndelts. "Dit is zo'n apparaat waarvan ik denk: dit gaat voor media internationaal heel veel betekenen. Waar je nu nog niet kunt meeluisteren met een Indiase podcast, heb je dan live vertaling. Alles breekt ineens open. Wat gisteren getoond werd is natuurlijk nog de 1.0 versie. Maar bij de presentatie ging het al prima, vanuit het Zweeds naar het Engels. Over tien jaar gaat het natuurlijk nog veel beter. Die ontwikkeling komt er nu aan."

Bekijk hier het Mediaforum

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie