Achtergrond
KRO-NCRV

VVD wil strafrechtelijk onderzoek naar betrokkenen witwasschandaal ING

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil strafrechtelijk onderzoek naar betrokkenen witwasschandaal ING

Ondanks het opstappen van ING-topman Koos Timmermans, moeten de verantwoordelijken achter het grote witwasschandaal bij ING alsnog strafrechtelijk worden vervolgd. Dat zei VVD-Kamerlid Roald van der Linde woensdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Het gaat om witwassen. Dat is een misdrijf", aldus Van der Linde. Hoewel de ING al een schikking van 775 miljoen euro heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM), kunnen ‘natuurlijke personen’ volgens het Kamerlid alsnog worden vervolgd. "Er zijn mensen die willens en wetens op de werkvloer hebben meegewerkt aan witwassen, of bewust hebben weggekeken." Het Kamerlid hoopt daarom dat het OM alsnog een onderzoek start. "Dit tart elk rechtsgevoel. Het kan niet zo zijn dat mensen weglopen omdat de baas de boete wel betaald."

Excuses

Volgens Van der Linde is er binnen de ING een groot cultuurprobleem dat moet worden aangepakt. Van der Linde vindt het om die reden ook erg vreemd dat de ING zijn 8 miljoen rekeninghouders geen excuses heeft gemaakt. "Ik zou het echt heel normaal gevonden hebben als je bij dit soort dingen je klant even een bericht stuurt. Uiteindelijk gaat het om die klanten, die gewoon veilig hun geld willen zetten." Wat Van der Linde betreft had de topman van ING op televisie of radio verantwoording moeten afleggen.

Klokkenluider werd tien keer weggestuurd

De Amsterdamse investeerder Sam van Doorn heeft bij de trustdesk van de ING zeker tien keer aangekaart dat hij witwaspraktijken van zijn voormalige compagnon had ontdekt. "En tien keer werd ik als querulant weggestuurd", zei hij afgelopen maandag in 1 op 1. Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bij het vragenuurtje Kamervragen aan verantwoordelijk minister Hoekstra.
Ster advertentie
Ster advertentie