Achtergrond

Joram van Klaveren: Extremisten hebben islam niet goed begrepen

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joram van Klaveren: Extremisten hebben islam niet goed begrepen

"Ik denk dat islam in essentie een heel ander karakter heeft dan wat je heden ten dage ziet. Extremisten hebben de islam niet goed begrepen." Dat zegt oud PVV-kamerlid Joram van Klaveren nu hij bekeerd is tot het geloof dat hij eerder verketterde in Dit is de Dag.

Joram van Klaveren schreef een boek over zijn bekering dat uiteindelijk is uitgegeven door de islamitische uitgeverij ’t Kennishuys. Maar eigenlijk was het zijn bedoeling om een islam-kritisch werk te schrijven. Zijn studie naar de islam leidde volgens hem uiteindelijk tot een bekering: "Bij het schrijven van het boek ging de twijfel die ik al had over de dogmatiek binnen het christendom over in ongeloof. Dat heeft anderhalf jaar geduurd." Het geloof in God bleef hij wel behouden. Wel zocht Van Klaveren naar de invulling ervan. "Eigenlijk voelde ik me aangetrokken tot het jodendom, ook vanuit cultureel perspectief. Maar daar miste ik de leer van Christus, het feit dat hij gezien werd als de messias. Dat blijft voor mij wel essentieel."

Vrouwen

Joram van Klaveren werd negen jaar geleden landelijk bekend als PVV-kamerlid en was zelfs woordvoerder ‘islam’. Hij haalde vaak fel uit naar misstanden rond geweld en de positie van de vrouw. Van Klaveren zegt nu: "Het is niet dat ik opeens denk dat het alleen maar pais en vree is in de islamitische wereld. Er zijn problemen met de positie van de vrouw. Ik was vroeger van mening dat de islam daar het fundament van was. Maar ik ben de bronnen van de bronnen gaan bekijken en tot de conclusie gekomen dat die positie meer lag aan patriarchale structuren en niet zoveel met de islam zelf te maken had."

Afvalligheid

Ook heeft de PVV altijd hard uitgehaald naar de islamitische profeet Mohammed. Ook op dat punt is Van Klaveren van gedachten veranderd: "Ik dacht voorheen dat hij er de oorzaak van was dat mensen aangepakt moesten worden als ze van geloof veranderden. Maar Mohammed had daar helemaal geen problemen mee toen ze bijvoorbeeld in Ethiopië waren. Negen van de tien keer was het in context van oorlog dat afvalligheid gestraft werd."

Volgens Van Klaveren is de beeldvorming over de profeet Mohammed onjuist: "In de traditionele islam is hij vergevingsgezind. Maar hij was ook leider van een land die veldslagen moest voeren en zijn eigen groep moest verdedigen. Dat was wel een verschil met Jezus."

Islamdebat

Van Klaveren is bij het schrijven van zijn boek geholpen door de Rotterdamse imam Azzedine Karrat. Die was ook aanwezig bij zijn ‘officiële’ geloofsbelijdenis. Karrat geloof dat de bekering van Van Klaveren oprecht is: "Ik vond het bijzonder. Ik zie Joram nu als een voorbeeld van iemand die het gelukt is om uit zijn eerste waardeoordeel te stappen. Hij kan helpen om het islamdebat te verzachten." Ook Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het christelijke Nederlands Dagblad en met dezelfde (vrijgemaakt) gereformeerde wortels als Van Klaveren, heeft die verwachting, ook al is hij geschokt. "Er komt nuance in het islamdebat."

Luister het hele gesprek met Joram van Klaveren hier terug

Ster advertentie
Ster advertentie