Achtergrond
WNL

Al 40 jaar wordt er naar olie geboord onder Rotterdam: veel scheuren in huizen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Al 40 jaar wordt er naar olie geboord onder Rotterdam: veel scheuren in huizen

Bij scheuren in muren en verzakte huizen denk je misschien al snel aan Groningen, maar ook inwoners van Rotterdam en omstreken hebben last van deze problemen. En ook daar worden de verzakkingen en scheuren veroorzaakt door bodemboringen - weliswaar niet voor gas, maar voor olie. Suzanne Streefland en Sandra van Steen maakten een podcast over de verzakkingen en welke maatschappelijke gevolgen die teweeg brengen.

Van Steen en Streefland wonen allebei al lange tijd in Rotterdam, maar wisten tot voor kort weinig tot niets over de oliewinning onder hun stad. Al 40 jaar boort de NAM daar olie uit de grond. De twee Rotterdammers merkten niet alleen te staan in hun ontbrekende kennis over de olieboringen onder hun stad en het leek hen daarom een goed verhaal om in te duiken. "Het boren vindt hier in Rotterdam plaats achter een dijkje dus het valt ook niet echt op", aldus Streefland in WNL In de Kantine.

'Grotere zorgen dan olieboringen onder je huis'

Het gebied waar geboord wordt, loopt vanaf Barendrecht onder de Nieuwe Maas door tot aan Schiemond. Op dat stuk grond wonen in totaal zeventigduizend mensen. "Het is een overwegend arm gebied waar veel passanten wonen en arbeidsmigranten. Mensen wonen er maar kort en hebben nauwelijks binding met het gebied. Ook spelen er vaak financiële problemen", vertelt Van Steen. En die problemen worden 'als groter gezien' dan een olieboring onder het huis waar ze waarschijnlijk toch maar kort wonen. Schade aan die woning, zoals scheuren of verzakkingen, worden om die reden ook niet vaak gemeld.

Charlois

Toch zijn de zorgen over wat de boringen doen er wel degelijk. Inwoners van de volkswijk Charlois, waar mensen over het algemeen wél langere tijd wonen, vrezen voor hun toekomst en die van hun kinderen, aldus de podcastmakers. Eén van die inwoners is Duck, die de scheuren in zijn woning laat zien. "Kijk je ziet hier een scheur lopen die is twee jaar geleden ontstaan. Die scheur loopt helemaal tot boven je hoofd door", is te horen in de podcast. Inwoner Nout denkt op zijn beurt dat de wijk over enige tijd niet meer leefbaar is.

En dan zijn er ook nog de scheepswerven die door de bodemverzakkingen hinder ondervinden. "Scheepswerven nemen een behoorlijk risico door in Rotterdam hun bedrijf op te bouwen." In de podcast komt ondernemer Alwin aan het woord die door de bodemverzakking delen van zijn werf niet kan gebruiken. "De bodem gaat naar schatting nog verder zakken, dus voor mensen zoals Alwin betekent dit een directe pijn in de portemonnee."

Toch is kosten doorberekenen aan de NAM moeilijk. "Rotterdam is gebouwd op klei- en veengrond en dan heb je altijd te maken met inklinking. Het blijft dus een welles-nietes-spelletje waardoor de verzakking komt", aldus Streefland

Einde aan de boringen

In een reactie zegt de NAM dat de schaalgrote waarop geboord wordt, klein is en dat wat er met de boringen verdiend wordt een behoorlijke bonus is voor de staatskas. De gemeente Rotterdam, bewoners van de wijk Charlois en de omliggende scheepswerven willen dat de boringen per direct stoppen. De aanklacht ligt inmiddels alweer een kleine twee jaar bij de Raad van State. Wanneer de Raad uitspraak doet, is niet bekend.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie