Achtergrond
EONOS

Hoe maak je van je kat een echte filmster?

foto: Amstel Filmsfoto: Amstel Films
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je van je kat een echte filmster?

Hij is de George Clooney onder de dierenacteurs en vanaf morgen is die te zien in de natuurfilm De Wilde Stad, kater Abatutu. Sabine van der Helm heeft een van de grootste dierencastingbureaus van Nederland en trainde de kat voor deze film. Abatutu en zijn baasje waren te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

Video niet beschikbaar

Het kán een droom zijn van sommige kattenbaasjes: je eigen poes of kater die mee mag spelen in een grote bioscoopfilm en, net zoals Abatutu, beroemd wordt. Maar voordat het zover is moet je heel veel trainen, vertelt Van der Helm. "Het begint al heel jong, vanaf 7 weken ga je al aan de slag. Dan komen ze net van een boerderij waar ik op zoek ben gegaan naar een kitten. Een die gewend is aan kinderen, de herrie van tractors, en veel opgepakt wordt. En dan op een gegeven moment denk je: dit is hem."

Tuigje om

Van der Helm nam haar Abatutu mee naar Amsterdam, waar de training werd vervolgd. "Ik deed hem een tuigje om, en ging op de stoep zitten zodat hij kon wennen aan het verkeer. Ook nam ik hem mee achterop de fiets, en mee in de tram en trein. Zo trainde ik Abatutu dat de hele wereld goed is."

Zo’n 500 dieren zitten in het castingbureau van Van der Helm. Ze is dan ook vaak op een filmset te vinden met haar ratten, kippen en honden. En ook als ze Abatutu niet nodig heeft, nam ze hem mee naar de set. "Dan kon hij wennen aan de rookmachines, de herrie daar en dat we op meerdere locaties zijn. Dat is allemaal goed om een kat te trainen voor de toekomst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Casting

Als je je kat hebt getraind, is het tijd voor de casting. Daarvoor laat Van de Helm de eigenaar en hun huisdier naar Amsterdam komen. "Maar na 10 seconden weet ik al wat er binnenkomt. Je ziet het gewoon. Als het dier baasgericht is en niet naar een tafel wil waarop die gefotografeerd moet worden, dan wordt het moeilijk. Misschien kun je hem nog gebruiken voor een fotosessie, maar voor een film wordt zoveel meer gevraagd."

Van de Helm neemt de eigenaren ook weleens mee naar de set, om ze te laten zien wat er allemaal bij het maken van een film komt kijken. "En dan hoor je dat ze niet wisten dat er zoveel gevraagd werd van het dier, dat het zo hectisch was en er zoveel mensen aanwezig waren."

Mocht je na het lezen nog steeds de grote droom hebben om je huisdier wereldberoemd te maken, dan heeft Van der Helm nog een laatste advies: "Heb heel veel geduld."

'Mensen moeten niet onderschatten wat er van dieracteurs gevraagd wordt' (1)

'Mensen moeten niet onderschatten wat er van dieracteurs gevraagd wordt' (2)

Ster advertentie
Ster advertentie