Achtergrond

Hiddema: 'Uitspraak belediging voor democratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hiddema: 'Uitspraak belediging voor democratie'

[KRO-NCRV] Geert Wilders heeft zich in het beruchte minder-Marokkanenproces schuldig gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. De rechtbank legt hem echter geen straf op. 'Als mensen minder Marokkanen willen, dan mogen ze daar toch voor uitkomen?', zegt strafpleiter Theo Hiddema in een speciale uitzending van Stand.nl op NPO Radio 1.

Strafrechtadvocaat Ties Prakken, die in 2010 de benadeelde partijen verdedigde in het Koran-proces, vindt het een goede uitspraak. "Ik had hem alleen graag veroordeeld zien worden voor het aanzetten tot haat", zegt Prakken. Strafpleiter Theo Hiddema is het daar niet mee eens. Hij heeft zich in eerdere interviews geërgerd uitgelaten over alle 'kul' rond het Wildersproces. "De uitspraak is een belediging voor een volwassen democratie.", zegt Hiddema. "Burgers vormen hun eigen mening en hebben Wilders helemaal niet nodig. Zie jij boze burgers met fakkels door de straat plunderen?".

Nieuwe wetgeving

Het is dezer dagen een van de gevoeligste onderwerpen op het Binnenhof. Moet het aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie uit het Wetboek van Strafrecht worden gehaald? VNL-Kamerlid Joram van Klaveren dient daar volgende week een voorstel over in. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans vindt het de hoogste tijd om met een frisse blik naar de regels te kijken. "Deze uitspraak schept een precedent. Het kost geen geld, maar levert wel electoraal gewin op. De politiek gaat in gevecht met de rechterlijke macht over het vrije woord. Je moet het opschrijven in wetten, en niet alleen in jurisprudentie", zegt Voermans.

Voorzitter Bouchaib Saadane van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders noemt de uitspraak een overwinning voor iedere burger. "De rechter heeft een punt gezet achter de grenzeloze vrijheid van meningsuiting", vertelt Saadane. Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij in hoger beroep gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie