Achtergrond

Syrië-gezant: ‘Er zit nog weinig schot in de zaak’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Syrië-gezant: ‘Er zit nog weinig schot in de zaak’

[KRO-NCRV] “We moeten er knalhard aan werken om meer grip te krijgen op het Syrische conflict.” Dat zegt Gerard Steeghs, speciaal gezant voor Syrië, in De Ochtend op NPO Radio 1. Steeghs probeert in opdracht van minister Koenders van Buitenlandse Zaken bij te dragen aan een politieke oplossing van het conflict.

Landen als Rusland, Turkije en Iran lijken aan initiatief te winnen in de Syrische regio. Of dat betekent dat het Westen grip verliest in de regio, laat de speciaal gezant in het midden. “Het makkelijke antwoord op die vraag is: als we genoeg grip zouden hebben, dan zou de oplossing van het Syrische conflict ook sneller dichterbij komen”, aldus Steeghs.

Bekijk hier het gesprek met Gerard Steeghs

Kazachstan

“We hebben in december een groot succes geboekt toen er een resolutie is aangenomen over het vergaren van bewijs over oorlogsmisdaden die zijn begaan in het Syrische conflict”, vertelt Steeghs. Minister Koenders heeft daarvoor destijds één miljoen euro beschikbaar gesteld. “Zo proberen we vat te krijgen én te houden op de crisis.”

Toch erkent hij dat het Westen op sommige momenten een stuk minder aan de bal is. “Het is duidelijk dat in Kazachstan het gesprek ging tussen de Syrische regering, de Syrische oppositie, Turkije, Rusland en Iran”, aldus Steeghs. “Wij waren wel aanwezig, maar we zaten niet in de conferentieruimte.”

Vredesonderhandelingen

De vredesonderhandelingen in Genève gaan 20 februari weer van start. Volgens de speciaal gezant is het nog nooit voorgekomen dat de Syrische oppositie en de Syrische regering in één kamer een gesprek met elkaar hebben gevoerd.

Ook in Kazachstan zaten de partijen niet met elkaar om tafel. “Daar waren alle partijen vertegenwoordigd, maar tijdens het daadwerkelijk onderhandelingen bevonden de partijen zich in gescheiden ruimtes en is er alleen gesproken met behulp van tussenpersonen. Er zit weinig schot in de zaak, maar we zijn blij dat er weer een begin wordt gemaakt met de gesprekken”, aldus Steeghs.

Ster advertentie
Ster advertentie