Achtergrond
NTRVPRO

Hoe is het om thuis te zitten met een ouder die drankverslaafd is?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om thuis te zitten met een ouder die drankverslaafd is?

Volgens het Trimbos-instituut zijn er zeker 40.000 kinderen in Nederland die opgroeien met een verslaafde ouder. Het drankprobleem van moeder of vader is vaak geheim. Hoe is het om thuis te zitten met een ouder die drankverslaafd is?

#18 - Bierblikjes in de wasmand - DOCS

In één huis wonen met een vader of moeder met een drankprobleem is vervelend. En in tijden van corona en lockdown wordt het alleen maar vervelender. Radiomaker Leonie van Noort weet uit ervaring hoe je je als kind onder dit soort omstandigheden redt en zoekt jongeren op die nu thuis zitten met een verslaafde moeder of vader. In de DOCS documentaire Bierblikjes in de wasmand hoor je hoe het hen vergaat en wat ze meemaken.

Het drankprobleem is vaak geheim

Volgens het Trimbos-instituut zijn er zeker 40.000 kinderen in Nederland die opgroeien met een verslaafde ouder. Het drankprobleem van moeder of vader is vaak geheim. Ouders proberen het voor mensen buiten het gezin te verbergen en er wordt niet over gesproken.

Aan de kinderen is vaak niet veel te merken. Ze gaan gewoon door met school, sport en vrienden zien. Ze lijken rustig maar krijgen ondertussen thuis van alles mee. Bierblikjes in de wasmand laat de jongeren zelf aan het woord over wat ze vervelend vinden aan het opgroeien bij een verslaafde moeder of vader. Over wat ze missen, waar ze alert op zijn en hoe ze hun gedachten proberen te verzetten.

Met vallen en opstaan

De 15-jarige Errol woont bij zijn moeder en zoekt in het weekend zijn vader op. Juist in de weekenden drinkt zijn vader zoveel dat alles "anders wordt, raar en niet gezellig". Errol probeert er met zijn vader over te praten maar dat helpt niet. De 19-jarige Sabine leeft in één huis met haar moeder die probeert af te kicken van de drank. Dat gaat met vallen en opstaan en Sabine spant zich tot het uiterste in om de situatie voor zichzelf dragelijk te maken en ondertussen haar moeder te helpen.

Mirthe van Doornik, 39 jaar, schreef de roman Moeders van anderen, gebaseerd op haar eigen jeugd met een drinkende moeder. Als kind probeert ze haar moeders drankgebruik te controleren en zoekt ontspanning in het eindeloos oefenen van baltrucs. Aan het woord komt ook de 80-jarige Herry Vos, die niet thuis gaf toen zijn destijds 15-jarige zoon met hem wilde praten over "het drinken van ma".

Hulp

Voor kinderen die opgroeien bij een verslaafde ouder is in de afgelopen decennia meer oog gekomen. Als een verslaafde ouder hulp zoekt, wordt ook aan de kinderen hulp geboden in de vorm van praatgroepen. Die zijn er voor kinderen en jongeren in alle leeftijden. Ze zijn te vinden via Trimbos.

Het podcast-only programma DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie