Achtergrond

Stand.nl: Ambtenaren moeten zich echt gaan verplaatsen in de burger

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: Ambtenaren moeten zich echt gaan verplaatsen in de burger

[KRO-NCRV] De burger ergert zich rot aan de bureaucratie in Nederland, blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman onder meer dan 500 Nederlanders.

Er zijn vooral ergernissen over ambtenaren die burgers van het kastje naar de muur sturen, lang wachten met antwoorden of gewoon geen begrip hebben voor een probleem. De stelling bij Stand.nl op NPO Radio 1 was vandaag: Ambtenaren moeten uit hun formele, papieren werkelijkheid stappen en zich echt gaan verplaatsen in de burger. 90% was het eens, 10% was het oneens.

Ombudsman Reinier van Zutphen is niet erg verbaasd over de uitkomst van het onderzoek, zegt hij in Stand.nl. "Het beeld strookt met de klachten die wij binnen krijgen. Deze peiling vraagt om reflectie bij de overheid. Ik denk dat het zou helpen als de ambtenaar meer ruimte krijgt. Hij wil echt wel het goede doen voor de burger, maar dan moet hij daar wel de kans voor krijgen."John Kerstens, Tweede Kamerlid voor de PvdA is het daar mee eens: "De ambtenaar krijgt een 6,5, dat houdt niet over", vertelt hij in Stand.nl. "Maar sommige ambtenaren weten zich wel goed te verplaatsen in de burger. Het gaat om aandacht, om de instelling om de burger te helpen.”

Inktschijter

Volgens René ten Bos, filosoof en organisatiedeskundige en schrijver van het boek Bureaucratie is een inktvis is bureaucratie een noodzakelijk kwaad. ''Een ambtenaar is iemand die dit vervelende maar noodzakelijk werk doet. In Frankrijk noemde men de ambtenaar in de negentiende eeuw een chieur de l’encre, een inktschijter. Dat zijn mensen die 'stront produceren in de vorm van notulen, kopieën, rapporten, notities, circulaires, jaarverslagen, aanmaningen en dwangbevelen'. Het is papierwerk met een belabberde status: het moet er zijn, maar het ontbeert elke charme."

Kijk hier Stand.nl met Ombudsman Reinier van Zutphen, PvdA-Kamerlid John Kerstens en filosoof en organisatiedeskundige René ten Bos:

Ster advertentie
Ster advertentie