Naar homepage
Achtergrond

'RTL Late Night had nooit zo op de knieën moeten gaan voor Jenny Douwes'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'RTL Late Night had nooit zo op de knieën moeten gaan voor Jenny Douwes'

Dit weekend was RTL Late Night-presentator Twan Huys volop in het nieuws. Tijdens de uitzending van RTL Late Night afgelopen vrijdag verbrak hij een afspraak door Zwarte Piet-bestrijder Jeffrey Afriyie aan tafel uit te nodigen. ‘Blokkeerfriezin’ Jenny Douwes was er ook, maar was verteld dat ze niet met Afriyie in gesprek hoefde te gaan. Het werd besproken in Het Mediaforum van Spraakmakers.

Vage afspraken

Verschillende betrokken partijen hebben laten weten wat er volgens hen met RTL Late Night afgesproken was. Op social media kon enkel worden gespeculeerd. De consensus bleek te zijn dat Twan Huys niet betrouwbaar heeft gehandeld.

"De ene advocaat zegt dit, de ander dat", zegt onderzoeksjournalist Sonny Motké. "Maar er is niemand die orde schept in die informatie-chaos. Het zou de redactie van Late Night sieren om daar duidelijkheid over te scheppen."

"Ik vind dat Huys het wel goed deed", zegt fotograaf en schrijver Hans Aarsman in Het Mediaforum. "Hij zegt ook duidelijk waarom hij die mensen toch uitnodigde. Die mevrouw Douwes kon gewoon opstappen. Ze kon toch gewoon zeggen: ik ga nu weg, ik heb m’n woord gedaan. Waarom kan het niet open gedaan worden?"

De spelregels

Volgens hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen ligt het probleem dieper, en is de overgang voor Twan Huys van publieke omroep naar RTL Late Night nog lastig. "Het probleem is dat Huys in een andere omgeving zit. RTL Late Night is primair een entertainment programma, het moet scoren want het hoort bij commerciële televisie."

"Maar in de journalistiek is de redactie leidend. Je zegt: wij bepalen tot waar we gaan. Hier zie je dat er is geschoven. Mevrouw Douwes denkt dat zij de rechten heeft om te zeggen wie er wel of niet aan tafel zitten. Dat is niet goed. Een redactie bepaalt wat de spelregels zijn. Als iemand zegt: ik doe niet mee. Dan zeg je: prima, dan kom je vanavond niet aan bod."

Een stunt

Een theorie die door veel mensen werd geopperd is dat er sprake zou zijn geweest van een stunt om de tegenvallende kijkcijfers op te krikken. Motké: "Dat werd meteen geroepen. Maar wie is daar de veroorzaker van? Iedereen roept: dat zal de redactie gedaan hebben."

"Het is ook goed mogelijk dat een gast, met de kennis van de kijkcijfers, daar misbruik van maakt door er last minute druk op te zetten", vervolgt Motké. "Dan is angst een slechte raadgever, want de redactie wordt geconfronteerd met de mogelijkheid dat er een lege stoel staat. Het zou in theorie ook kunnen dat Huys een versie heeft van de afspraken en de redactieleden een andere hadden. Daarom zou ik een reconstructie van de feiten in de krant fantastisch vinden."

Op je knieën

Wat de afspraken ook geweest zijn, volgens Ockhuysen had de redactie van RTL Late Night al verkeerd gehandeld toen ze Douwes beloofden dat ze mocht eisen dat Afriyie niet aan tafel mocht komen. "Je moet als redactie nooit zo op je knieën gaan voor je gasten. Je moet nooit zo buigen dat een gast kan bepalen of een andere wel of niet aan de tafel mag zitten. Maar, als je die afspraak hebt gemaakt, vind ik niet dat je op het laatste moment live in de uitzending kan zeggen dat je het anders gaat doen. Je verwacht van je gasten dat ze zich aan afspraken houden, dus dan moet je het zelf ook doen."

Ster advertentie
Ster advertentie