Achtergrond

Victor Lamme ontdekt waarom we doen wat we doen

foto: VictorLamme.comfoto: VictorLamme.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Victor Lamme ontdekt waarom we doen wat we doen

[EO] Waarom viel de Amerikaanse kiezer voor charmes van Donald Trump? Waarom zitten hele volksstammen als verslaafden aan hun smartphone vastgelijmd? En hoe komt het dat we ondanks al onze goede bedoelingen etnisch profileren? Neuropsycholoog Victor Lamme probeert de werking van het menselijk gedrag te ontrafelen in zijn nieuwe boek Waarom? Op zoek naar wat ons werkelijke drijft.

Lamme heeft voor zijn boek meerdere wetenschappelijke disciplines aangeboord. De informatie die hij hiermee verzamelt koppelt hij vervolgens aan de inzichten van marketing en management. Dat levert regelmatig interessante inzichten op. Zoals de volgende passage uit Victor Lamme's boek waarin hij beschrijft hoe de beeldvorming rond mensen met een donkere huidskleur verbeterd kan worden:

Ali B. en Brownie Dutch

"Nog beter lijkt het om donkere mensen te koppelen aan positieve berichten. Belgische onderzoekers koppelden gezichten eerst aan akelige geluiden, zodat mensen daar een negatieve reactie op ontwikkelden. Vervolgens werden dezelfde gezichten gekoppeld aan babygeluidjes. Dat werkte nog beter in het uitwissen van de negatieve associaties dan een gewone extinctie, waarbij de gezichten zonder andere stimuli werden vertoond.

Babygeluidjes. Het doet me denken aan de Vodafone TV-reclame met Ali B. die luiers verschoont en zijn rapmaatjes Brownie Dutch en Kleine Viezerik opbelt. Donkere mannen die babyluiers verschonen. Of het telefoonabonnementen verkoopt weet ik niet, maar het lijkt me prima voor de beeldvorming.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ali B. doet sowieso meer voor de positie van allochtonen dan politieke partij DENK. En datzelfde geldt voor president Obama en andere positieve rolmodellen. En ja, dus ook voor Zwarte Piet. Kinderen jaarlijks blootstellen aan de associatie tussen het zien van een donkere man en het krijgen van snoep en cadeautjes. Zouden we vaker moeten doen. Want een betere manier om de amygdala (gedeelte van hersenen waar de angstprikkel zich bevindt, red.) terecht te wijzen is er niet."

Vanavond tussen 21.00 uur en 22.00 uur een gesprek met neuropsycholoog Victor Lamme in Langs de Lijn En Omstreken.

Ster advertentie
Ster advertentie