Achtergrond
NTRVPRO

Wat is van groter belang: de medische of militaire eed?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is van groter belang: de medische of militaire eed?

Als je arts wordt leg je de eed van Hippocrates af. Daarin beloof je de geneeskunst zo goed mogelijk uit te oefenen, dat je altijd je medemens zult helpen en verzorgen. Als je militair wordt bij het leger, leg je ook een eed af en beloof je gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht. Maar wat als je een arts bent op een militaire missie? Aan welke eed ben je dan trouw?

Dilemma

Verschillende waardesystemen tussen artsen en militairen hebben altijd al bestaan. Maar het maakt het werk van een dokter op een militaire missie niet makkelijk. Een van de artsen die voor zo’n dilemma kwam te staan is Chirurg Gerry Kremer.

Hij werd meegestuurd naar het conflict in Joegoslavië dat 25 jaar geleden ten einde kwam. Een onmogelijke missie: het veilig houden van de enclave Srebrenica met 400 lichtbewapende militairen die niet het mandaat hadden om te vechten. Het Nederlands bataljon of Dutchbat kon de oppermachtige troepen van de Bosnisch Servische generaal Mladic niet tegenhouden. 8000 moslimmannen en jongens werden vermoord.

Gerry Kremer volgde destijds, in het conflict, zijn medische roeping. Maar de Nederlandse overheid was het oneens met zijn handelen. Dat zit hem nog steeds dwars. Hij moest de zieken en gewonden toch helpen, dát was toch zijn taak?

Marije Schuurman Hess van Radiomakers de Smet maakte het drieluik Hippocrates in Arms.

Hippocrates in Arms – 1 De eed

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie