Achtergrond
KRO-NCRV

'Overstap van havo naar vmbo één van de beste beslissingen van mijn leven'

foto: Daniël Minnegalfoto: Daniël Minnegal
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overstap van havo naar vmbo één van de beste beslissingen van mijn leven'

'Duizenden leerlingen minder naar vmbo', kopt het AD vandaag. De maatschappelijke druk om toch voor havo of vwo te kiezen blijkt hoog. Terwijl onze maatschappij juist veel behoefte heeft aan vakmensen. Daarom is vandaag de stelling van stand.nl: 'Er is niets mis met het vmbo'.

Daniël Minnegal (27) reageerde op de stelling vandaag. Hij stapte over van drie havo naar drie vmbo en heeft daar geen moment spijt van gehad. Lees hier zijn verhaal:

“Oorspronkelijk had ik een vmbo-t-advies, maar omdat het zo goed ging stapte ik over naar de havo. Toen ik drie maanden in drie havo zat, ging het niet goed met me. Ik was totaal niet gemotiveerd. Na een gesprek met mijn mentor was ik er uit: ik wil iets doen wat ik léuk vind. En toen kwam ik uit bij de bouw."

"De eerste reactie van mensen was: 'dat kan niet'. Er heerst toch wel een taboe op overstap naar vmbo als je op de havo zit. Maar gelukkig stonden mijn ouders achter mijn keuze. We hebben er over gesproken en hun advies was: doe waar je gelukkig van wordt. Zij zagen ook dat ik niet lekker in mijn vel zat."

'Tussen havo en vmbo is een flink cultuurverschil'

"Toen ik eenmaal op het vmbo zat leefde ik helemaal op. Ik ging twee weken op proef en ben nooit meer terug naar de havo gegaan. Al was de overgang wel een flink cultuurverschil, een ander soort mensen, ander soort denkniveau. Wat dat betreft was de sfeer op vmbo wel anders. Toch voelde ik me op de havo meer een buitenbeentje."

"Na vmbo stroomde ik door naar mbo en daarna naar het hbo. Op dit moment ben ik bezig mijn opleiding bouwtechnische bedrijfskunde af te ronden. Ik zit er zelfs aan te denken een master doen aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie heb ik een eigen bouwadviesbureau."

'Praktijkervaring is juist heel waardevol op het hbo'

"Ik ben blij dat ik voor de route via het beroepsonderwijs heb gekozen want ik heb veel praktijkervaring opgedaan. Je leert praktijk en theorie te combineren. Je merkt op het hbo echt het verschil tussen havisten en mbo’ers. Mbo’ers hebben veel praktische vaardigheden, die pakken aan. Havisten staan erbij en weten niet goed hoe dingen aan te pakken. Ik vind dat het in de bouw ook bij een managementfunctie belangrijk is dat je weet wat het werk inhoud in de praktijk."

Lees ook: 'Zorgelijke' daling instroom vmbo: ouders willen opleiding met status

"Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie en die gaat over brandveiligheid. Daar gebruik ik de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn mbo stage weer voor. Dat ik voordeel heb bij die praktijkervaringen merkte ik ook toen ik een hbo stage zocht. Binnen 3 minuten had ik een stageplaats, gewoon omdat ik vertelde wat ik allemaal al had gedaan."

"Als mijn ouders destijds druk op me hadden uitgeoefend was ik waarschijnlijk nog wel iets langer doorgegaan met de havo. Maar ik ben blij dat ze voor mijn geluk hebben gekozen en me naar het vmbo laten gaan. Ik heb nu een bak praktijkervaring en mijn kansen op de arbeidsmarkt zijn enorm gegroeid.”

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij, de redactie van Spraakmakers, zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie