Achtergrond

#Carnavalvrij: Bavaria-topman ‘met praalwagen naar de Tweede Kamer’
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. #Carnavalvrij: Bavaria-topman ‘met praalwagen naar de Tweede Kamer’

Met de ludieke actie #carnavalvrij wil de Brabantse bierbrouwerij Bavaria dat carnavalsmaandag en -dinsdag tot de officiële vrije dagen gaan behoren. “Het begon als grap, maar is uitgegroeid tot iets serieus. Er zijn nu al meer dan 170.000 handtekeningen binnen”, zegt Bavaria-topman Peer Swinkels.

Er kwamen al heel wat wereldsterren voorbij in de reclamecampagnes van Bavaria. Zo was Charlie Sheen het boegbeeld van alcoholvrij bier en prezen ook Hugh Heffner en Diego Maradonna het Brabantse pilsje aan. Nu zoekt de bierbrouwer het dichter bij huis. Met PSV’er Björn van der Doelen start Bavaria een handtekeningenpetitie, met als doel: vrij op de maandag en dinsdag van carnaval.

‘Begon als grap’

“We willen van carnaval cultureel erfgoed maken”, zegt Peer Swinkels, telg uit een eeuwenoude brouwersfamilie en topman van Bavaria. “Het begon als grap, maar nu dat er zoveel handtekeningen binnen zijn – meer dan 170.000 – heeft dit wel een serieuze ondertoon gekregen”, vertelt Swinkels. En daarom gaat carnavalsboegbeeld Björn van der Doelen in de week voor het zuidelijke drinkfeest met een praalwagen naar Den Haag, om daar de handtekeningen aan te bieden aan politici.

Overigens, het gaat niet om twee extra vrije dagen. Tegenover #carnavalvrij staan andere feestdagen die dan moeten worden ingeruild. “Het gaat ons vooral om de flexibilisering van feestdagen in Nederland. Laat werkgevers bepalen welke vrije dagen je kunt opnemen”, vindt Swinkels. Nederland bungelt met het aantal officiële feestdagen (8) en een minimum aan vakantiedagen (20) onder het Europees gemiddelde. Bovenaan staat Zweden met 39 vrije dagen.

Cultureel erfgoed

Het is de vraag of politici in Den Haag hier ook over gaan. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk liet zich eerder al uit over 5 mei als vrije dag, en verwees daarbij door naar de cao-onderhandelingen. “Als het lukt om van carnaval een nationale feestdag te maken, dan is dat ook erkenning voor een stuk cultureel erfgoed”, zegt Swinkels.


Ster advertentie
Ster advertentie