Achtergrond
AVROTROS

De gevaren van de cancelcultuur, psychiater Damiaan Denys legt uit

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. De gevaren van de cancelcultuur, psychiater Damiaan Denys legt uit

“We zijn er slecht aan toe”, filosoof en psychiater Damiaan Denys waarschuwt voor de gevolgen van de cancelcultuur op onze maatschappij. Dat buitensluiten of boycotten van personen met een afwijkende mening is gevaarlijk, zegt hij in MISCHA!. “We creëren zo een zwak, eenvoudig en beperkte samenleving.”

#40 - Damiaan Denys - MISCHA!

In de loop der jaren zijn we steeds angstiger geworden, volgens Denys. "Omdat we meer controle willen." Door de cancelcultuur worden mensen banger om zichzelf uit te spreken. Damiaan Denys wordt zelf regelmatig gecanceld, vertelt hij. Zo krijgt hij bijvoorbeeld geregeld haatberichten na optredens in de media, wordt hij vergeleken met oorlogsmisdadigers. Het laat hem niet koud, maar weerhoudt hem niet zich te blijven uitspreken.

Gevaarlijk

Wat de gevolgen kunnen zijn van de verregaande cancelcultuur? “Als alleen wordt getolereerd wat de grootste groep accepteert, kom je tot een vervlakking van gedachtegoed. Dat is heel gevaarlijk, juist omdat controversiële ideeën vaak uitnodigend werken om meningen te herzien, te verbeteren, om te veranderen.”

Vergevingsgezindheid

Denys is er niet gerust op dat deze cancelcultuur snel zal veranderen. “Daar is vergevingsgezindheid en tolerantie voor nodig. We moeten een standpunt van de ander waar we zelf niet achter staan, toch kunnen accepteren en toelaten. Een persoon kunnen waarderen en niet alleen wat hij of zij doet of zegt. Dat vergt mentale inspanning en intellectuele souplesse. Controversiële denkers kunnen ons daarmee helpen, maar juist die accepteren we nu niet.”

Kantelen

Het zal nog decennia of wel honderden jaren duren voor deze cultuur zal kantelen. Maar dát er uiteindelijk andere normen en waarden zullen komen daar twijfelt Denys niet aan. “Mensen zijn flexibel, generaties veranderen waardoor er andere mogelijkheden zijn."

Luister hier het hele gesprek terug!

#40 - Damiaan Denys - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie